Edisa Demić

Mostarska aktivistica: O korupciji treba pričati kao o koroni

Umjetnošću želi utjecati na aktivizam i angažman ljudi
Vijesti / Flash | 09. 12. 2020. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O korupciji se naveliko priča, svi znaju da postoji,  neki u njoj i sudjeluju, svjesno ili nesvjesno, jer se neke prakse kod nas u državi podrazumijevaju.

No ima i pojedinaca koji sami žele nešto promijeniti i na tome rade. Jedna od njih je dugogodišnja aktivistica Edisa Demić.

Naime, Edisa  je u listopadu 2019. godine završila Akademiju umjetničkog aktivizma koja je bila organizirana i realizirana uz podršku Fonda otvorenog društva, C4AA-Centar za umjetnički aktivizam, Centar za suvremenu umjetnost u Sarajevu.   

''Akademija je dio projekta  "Regional Creative Hubs", a cilj Akademije je da se  iskoriste  moći umjetnosti i kulture za poticanje građanske akcije protiv korupcije. Cilj projekta nije samo davanje znanja, već osnaživanje umjetnika, aktivista da budu učinkovitiji u svojim naporima da utječu na angažman ljudi po pitanjima korupcije. Koristeći niz suvremenih i povijesnih primjera organiziranja i aktivizma iz cijelog svijeta, sudionici su proučavali različite načine na koje se kulturno stvaralaštvo koristilo za podizanje svijesti, izgradnju organizacija, utjecaj na zakonodavstvo i izradu politike'', rekla nam je Edisa, o programu na kojem je sudjelovala, a  sudionici nakon toga imaju zadatak da istražuju ideje od teorije kulture preko kognitivne znanosti do socijalnog marketinga.


''Uz to, sudionici su  naučili  primijeniti ove ideje kroz niz praktičnih vježbi osmišljenih kako bi otključali svoju maštu iz zatvora mogućeg - a zatim shvatiti kako nemoguće učiniti novim strategijama i taktikama. Jedna takva ideja u okviru projekta Project "Regional Creative Hubs" 2019./2020. implementirana je u Mostaru.

Edisa je u Mostaru radila s mladima, i glavni cilj im je bio informirati javnost o uzrocima, manifestacijama i posljedicama korupcije, kao i postojećim mehanizmima za prijavljivanje korupcije u Bosni i Hercegovini.

''Ovaj projekt sastojao se od nekoliko akcija koje su se provodile u Mostaru. Jedan od njih održavanja više predavanja za mlade studente dramskih i likovnih sekcija i muzičke sekcije.  Tijekom predavanja sudionici su  dobili  informacije o važnosti borbe protiv korupcije, a stručnjaci su ih informirali o značaju osobnog doprinosa u borbi protiv korupcije'', kaže Demić.



Jedan student koji većinu edukacija pohađa sa UW koledža u Mostaru odlučuje završnu akciju nazvati “Ujedinjeni u korupciji”, rekla je Demić, dodajući kako je sarkazam bio sastavni dio kampanje.

''Svi su učenici sudjelovali su u završnoj akciji pripremajući predstavu, crtež ili traku kako bi je prikazali na zajedničkom događaju koji će se održati na Španjolskom trgu. Studenti su izradili originalne naljepnice, plakate, kreirali transparente, papire za crtanje i kreirali scenarij na osnovu kojeg su djelovali pred prolaznicima, kao i pred pozvanom publikom'' pojasnila je Demić, navodeći da su mladi poslali poruku o važnosti borbe protiv korupcije i svojim ličnim doprinosom pokazali borbu protiv korupcije.

''Finalna predstava obuhvatila je nekoliko zanimljivih predstava, na konopcima je postavljena odjeća koja predstavlja različite profesije, segment života, poput sporta, obrazovanja, tužiteljstva, zdravstva, ispred krpa bile su kutije s otvorenim prostorom za ostavljanje poruke građanima, postavljene su četiri kutije, zajedno s kovertama i papirom, u koje je građani stavljali svoje prijedloge, iskustva sa korupcijom, kao i moguća rješenja'', rekla je Edisa.



Zanimljivo je zaključuje, što su građani ostavljali u kutijama.

''Svatko je ostavljao poruku sa svojom bolnom točkom, mladima Mostara smeta korupcija u obrazovanju, dok starijima korupcija u zdravstvu'', kaže ova aktivistica, navodeći da se o korupciji treba pričati kao i koroni.

Demić, kaže, planira nastaviti aktivizam na ovom polju jer smatra da je odgovornost pojedinca u velikoj mjeri važna kada je u pitanju borba protiv brojnih pošasti kao sto je korupcija u društvu. 

Kopirati
Drag cursor here to close