Izglasavanje u ožujku

Nova rezolucija EU o BiH: Problem su korupcija i izborne prijevare

BiH se poziva na ustavne reforme te se od nje traži da se snažnije obračuna s korupcijom i istraži navode o izbornim prevarama.
Vijesti / Politika | 13. 01. 2021. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament izradio je nacrt nove rezolucije o Bosni i Hercegovini. U novoj rezoluciji BiH se poziva na ustavne reforme te se od nje traži da se snažnije obračuna s korupcijom i istraži navode o izbornim prijevarama.

''Europski parlament nesumnjivo snažno podržava Bosnu i Hercegovinu ka putu EU. BiH je po povijesti i zemljopisu u srcu Europe; etničke i vjerske raznolikost su srž DNK Europske unije i tako bi mogla biti buduća integracija BiH ne biti prirodniji i poželjniji'', navedeno je.

Prezentacija nacrta izvještaja predviđena je za 25.-26. siječanj, a rok za podnošenje amandmana je 2. veljače.

Odbor će o dokumentu glasovati u ožujku.

Nacrt dokumenta pripremio je izvjestitelj za BiH Paulo Rangel.

U dokumentu se potiče “međunarodna zajednica da olakša uvjete za ustavni dijalog pod vodstvom EU, posebno Parlamenta i uz savjetovanje s civilnim društvom”.

''Tijekom izvještajnog razdoblja bilo je jasno da se duboke reforme tek trebaju provesti kako bi se mogle provesti da BiH postigne status kandidata kojem se teži. Međutim, uzimajući u obzir posebno akutnoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, mora se prepoznati određeni napredak'', navedeno je u rezoluciji, doznaje Avaz.

Ipak, kako dalje navode, vjeruje se da je moguće postići više, ali da to ovisi isključivo o političkoj volji i posvećenost političkih lidera i institucija u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close