Izbjegnite ih!

20 najčešćih grešaka koje radimo na razgovoru za posao

Prva stanica za ulazak u svijet rada je svakako razgovor za posao. Međutim, neki kandidati svjesno ili nesvjesno rade greške koje značajno mogu utjecati na ishod intervjua.
Lifestyle / Flash | 27. 11. 2023. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da bi vas poštedjeli ovakvih neugodnih situacija, donosimo vam najčešće greške koje ljudi rade na razgovorima za posao te kako najbolje odgovoriti čak i na trik pitanja. 

1. Nedovoljno istraživanje o tvrtki i poziciji na koju se prijavljujete

Jako puno kandidata ne istraži tvrtku za koju želi raditi te poslodavac dobije dojam kao da nisu dovoljno zainteresirani. Također, mnogi od njih ne znaju koje sve dužnosti njihova pozicija podrazumijeva te ih poslodavac zatekne s ovakvim pitanjima.

Kako bi izbjegli ovakve neugodnosti, prije svakog razgovora za posao pomno istražite tvrtku, njezine vrijednosti i misiju, te zadatke koji će vas dočekati na određenom radnom mjestu. 

2. Pričate loše stvari o bivšem poslodavcu

Kad vam regruter postavi pitanje zašto ste napustili posljednje radno mjesto, zapravo želi saznati više od toga. Ako ste otišli zbog toksične radne atmosfere ili lošeg šefa, ostavite to za sebe. Pričanje negativnosti o bivšem random mjestu i organizaciji govori više o vama nego o njihovim greškama.

Ostanite civilizirani i smireni te recite da se želite razvijati u nekom drugom polju te da želite napredovati a to u prošloj tvrtki niste mogli. To će biti profesionalan odgovor na koji regruter neće imati dodatna potpitanja. 

3. Neprikladna odjeća

Možete biti najbolji stručnjak u nekom poslu, no ako na intervju za posao dođete u neprikladnoj ili još gore prljavoj odjeći, poslat ćete pogrešnu poruku.

Poslodavci vole uredne i čiste zaposlenike te trebate proučiti pravila odijevanja tvrtke za koju se prijavljujete i odjenuti se u skladu s njima. Sve ostalo će izgledati loše, te ćete ostaviti dojam osobe koja nije dovoljno zainteresirana za napredak i pravilno obavljanje posla. 

4. Loša neverbalna komunikacija 

Foto: Canva / Ilustracija - neverbalna komunikacija

Neverbalna komunikacija je nekad važnija od verbalne jer pokazuje kako se osoba osjeća dok razgovara s potencijalnim poslodavcem. Mnogi kandidati prave ovu grešku na razgovoru za posao te ih regruteri najčešće odbiju.

Na idućem razgovoru za posao pokušavajte održati jak kontakt očima, sjedite smireno, te nemojte pretjerano gestikulirati. Vjerujte, uz dobru neverbalnu komunikacije i vještine potrebne za poziciju na koju se prijavljujete, nema razloga da je ne dobijete. 

5. Nemate pitanja na kraju intervjua

Kad vas na kraju intervjua regruter pita imate li još neka pitanja o tvrtki, nikad nemojte reći da nemate. Ispitajte tvrtku i svoju buduću poziciju te pripremite par pitanja.

Tako ćete potencijalnom poslodavcu dati do znanja da vas posao jako zanima i da ste po prirodi radoznala osoba koja će sigurno biti odličan dodatak njihovom timu. 

6. Nemogućnost isticanja svojih prednosti 

Ako ste mislili da se samo trebate pojaviti na razgovoru za posao i predati svoj životopis, prevarili ste se.

U ovakvim situacijama trebate biti proaktivni te na suptilan način istaknuti svoje vještine i objasniti kako pomoću njih možete pomoći potencijalnoj tvrtki. Ovakvi kandidati imaju 50% više šanse da dobiju posao te regruteri i poslodavci obično o njima imaju visoko mišljenje. 

7. Pitanja o plaći 

Razumijemo da je novac gorivo za život no ako na razgovoru za posao naglasite koliko vam je visina plaće bitna, možete poslati pogrešnu poruku.

Umjesto spominjanja plaće, fokusirajte se na ciljeve koje želite ostvariti i napredovati u svojoj karijeri. S ovakvim načinom razmišljanja povišice i nagrade sigurno neće izostati. 

8. Nedostatak entuzijazma 

Foto: Canva / Žena se dosađuje prije razgovora za posao

Nedostatak entuzijazma je mana koja je na razgovoru za posao apsolutno nedozvoljena. Ako potencijalnom poslodavcu ne pokažete nimalo uzbuđenja zbog posla, mislit će da ste nezainteresirani, što vam ne ide u korist.

Takve sitnice mogu prevagnuti kad dođe do trenutka odlučivanja te bi bilo dobro pokazati malo entuzijazma oko novog radnog mjesta i spomenuti par stvari koje vam se sviđaju u njihovoj organizaciji.

9. Neprikladno ponašanje 

Neoprostiva greška na intervjuu za posao je neprikladno ponašanje poput žvakanja žvakaće gume, provjeravanje mobitela ili pričanje žargonom. Ovakva situacija zahtjeva ozbiljnost te joj tako trebate pristupiti.

Zapamtite da pokušavate ostaviti dobar utisak na potencijalnog poslodavca te dajte sve od sebe da vas zapamte po dobrim stvarima. 

10. Nespremnost za standardna pitanja 

Kad vas budući poslodavac pita da mu navedete neke od izazova s kojim ste se susreli na bivšem radnom mjestu, želi znati kako ste se nosili sa stresom u zahtjevnoj situaciji.

Također, ako vas pita koje su vam slabosti i vrline te volite li radije raditi sami ili u timu, jednostavno morate znati ove odgovore. Što ste spremniji na prvom razgovoru za posao, veće su šanse da dobijete posao.

11. Previše ili premalo razgovora

Svaki dijalog, kao i onaj na razgovoru za posao treba biti umjeren te obje strane trebaju jednako pričati. Ako pustite poslodavcu da priča većinu vremena dok vi samo potvrđujete sve što kaže, neće moći dobiti nikakvu povratnu informaciju ni vaše mišljenje o nečemu.

Ako s drudge strane budete previše pričali o sebi i hvalili se svojim postignućima, odbit ćete poslodavca te vam neće dati šansu za posao. Budite pristojni i umjereni te ne zaboravite poštovati pravila zdravog razgovora.

12. Odgovori bez konkretnih primjera 

Foto: Canva / Razgovor za posao

Ako vas poslodavac pita da mu navedete neke konkretne situacije koje su bile izazovne nemojte davati generalne odgovore. Sjetite se koja je situacija bila izazovna te kako ste se postavili i koliko vam je trebalo da je riješite.

To će vašem ispitaniku pomoći da sazna kako se nosite sa stresom i je li bježite od problema ili se s njima hrabro suočavate. Uvijek budite iskreni te naglasite svoje vještine uz dozu umjerenosti.

13. Kašnjenje na intervju

Kašnjenje na intervju je nepoštovanje vremena vašeg potencijalnog poslodavca te takvim načinom ponašanja pokazujete nezainteresiranost i neozbiljnost.

Da bi izbjegli ovu grešku, uvijek dođite malo prije dogovorenog termina za razgovor te pričekajte da bas pozovu. Tako ćete ostaviti dojam ozbiljnog kandidata kome je stalo do posla. 

14. Nespremnost za prilagodbu 

Kandidati koji nisu spremni prilagoditi se promjenama ili učiti nove vještine mogu izgledati zastarjelo ili neprilagodljivo. Ako budući poslodavac od vas traži da se educirate ili da pohađate neke stručne radionice, pobrinite se da pokažete entuzijazam zbog novih znanja koje ćete usvojiti.

Tako ćete im pokazati da ste vrijedni i da vam nije problem učiti nove stvari koje će utjecati na kvalitetu posla. 

15. Prekomjerno isticanje nedostataka

Svaki regruter ili poslodavac će vam postaviti pitanje o vašim manama te na njega trebate pametno odgovoriti. Nemojte reći da nemate nedostatke jer to može zvučati nerealno.

Objasnite koje nedostatke imate u poslovnom životu i što radite da ih se riješite. S ovakvim odgovorom sigurno nećete pogriješiti te će vaš potencijalni poslodavac vidjeti da ste iskreni i da dajete sve od sebe da postanete bolji nego što ste bili prije. 

16. Pretjerano korištenje humora

Foto: Canva / Nasmijana žena na intervju za posao

Humor je uvijek dobro došao no na razgovoru za posao s njim trebate biti umjereni. Ako smatrate da je situacija dovoljno opuštena, možete dodati malo humora nekoj priči o kojoj pričate no pobrinite se da ne prijeđete granicu.

U svemu treba biti umjeren a posebno u jednoj ovakvoj situaciji gdje se trebate predstaviti u najboljem svjetlu.

17. Negativan stav 

Razumijemo da ste već umorni od traženja posla i da ste pod stresom no razgovor za posao nije mjesto gdje to trebate naglašavati. Umjesto zauzimanja negativnog stava, pokušajte biti otvoreni te dajte priliku poslodavcu da upozna vašu pravu stranu.

Koliko god vam bilo teško, zadržite blagi osmjeh na licu te saslušajte sve što vam poslodavac želi reći. Intervju za posao je idealno mjesto da se bolje upoznate i provjerite možete li biti dobar tim. 

18. Loše rukovanje 

Rukovanje s poznatim ili nepoznatim osobama je osnova kulture te je nikad ne bi trebalo izbjegavati. Ovo je posebno bitno kod razgovora za posao gdje trebate ostaviti dojam ozbilje i profesionalne osobe koja želi dobiti posao.

Pobrinite se da stisak ruke ne bude preblag niti prejak, te prilikom rukovanja sugovornika uvijek gledajte u oči. Ako budete slijedili ovakve savjete, sigurni smo da nećete ostati neprimijećeni. 

19. Pitanja o godišnjem odmoru

Pitanja o godišnjem odmoru su sasvim normalna, no jedino kad već imate posao. Ako ste se prijavili na natječaj za posao i na prvom intervjuu odmah pitate za odmor, poslodavac bi o vama mogao steći pogrešan dojam.

Bolje je da sačekate da dobijete posao te se nakon nekog vremena bolje upoznajte s vašim pravima i beneficijama koje tvrtka nudi.

20. Izostanak zahvale na kraju razgovora za posao

Nepisano je pravilo da se na kraju svakog razgovora za posao trebate zahvaliti poslodavcu s kojim ste razgovarali. Zahvalite za sve informacije koje vam je dao i recite da vam je bilo ugodno pričati s njima.

Ova gesta će im pokazati da mislite na detalje te ćete im sigurno ostati u lijepom sjećanju. 

Zaključak

Pametan pristup razgovoru za posao uključuje razmišljanje o ovim čestim greškama i trud da se izbjegnu. S pažljivom pripremom sigurno možete povećati svoje šanse za uspjeh na putu prema željenom radnom mjestu. Sretno! 

 

Kopirati
Drag cursor here to close