Ovako stvari stoje

Imaju li danas najtraženiji poslovi u BiH budućnost?

Postoje neki poslovi koji se očekuju da će biti traženi u budućnosti zbog različitih faktora kao što su tehnološki razvoj, društvene promjene, demografski trendovi i ekonomski uvjeti.
Gospodarstvo / Posao | 14. 04. 2023. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prema istraživanju tržišta rada u FBiH koje je Federalni zavod za zapošljavanje proveo krajem 2022. godine, deficitarna zanimanja u 2023. godine su: prodavač - trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač - varilac, telefonist - call centar operater, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i mašinski tehničar. Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove", potvrđeno je iz FZZZ-a.

Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjeri elektrotehnike, sistem inženjeri, programeri, IT developeri i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inženjerima.

"Kada je riječ o suficitarnim zanimanjima, to su: maturant gimnazije, ekonomski tehničar, strojarski tehničar, medicinska sestra, vozač motornih vozila, automehaničar (SSS), te zanimanja s visokom ili višom školom: diplomirani pravnik, diplomirani ekonomista, socijalni radnik, politolog itd", kažu podaci Zavoda.

Njemačka je na službenoj stranici svog Ministarstva gospodarstva i rada objavila spisak deficitarnih zanimanja za 2023. godinu. Na listi se nalazi preko 100 deficitarnih zanimanja, među kojima su inženjeri i tehničari strojarstva, inženjeri i tehničari građevine, inženjeri i tehničari elektronike, robotike, vodoinstalateri, medicinski radnici svih vrsta, ali i brojna druga zanimanja.

Upravo zbog ovakvih podataka i ne iznenađuje što u Bosni i Hercegovini već više od desetljeće traje potražnja za radnicima pojedinih struka, ali sve dok postoje drastično bolji uvjeti negdje vani, podrazumijeva se da će radnici odlaziti u potrazi za tim boljim.

Postoje neki poslovi koji se očekuju da će biti traženi u budućnosti zbog različitih faktora kao što su tehnološki razvoj, društvene promjene, demografski trendovi i ekonomski uvjeti. Ovdje je nekoliko primjera:

Inženjeri za umjetnu inteligenciju: Razvoj umjetne inteligencije brzo napreduje i očekuje se da će biti sve više potrebe za inženjerima koji mogu razvijati i implementirati AI sustave u različitim industrijama.

Razvojni programeri: Sve veći broj tvrtki se oslanja na softverske programe za svoje poslovanje, što znači da će uvijek biti potrebe za programerima koji su u stanju razvijati i održavati te programe.

Stručnjaci za cyber sigurnost: Uz sve veći broj prijetnji cyber napada, potražnja za stručnjacima koji mogu osigurati sigurnost podataka i mreža rasti će.

Stručnjaci za zdravstvenu tehnologiju: S razvojem tehnologije, očekuje se da će biti sve više potrebe za stručnjacima koji mogu razvijati i primjenjivati novu tehnologiju u zdravstvenoj industriji.

Stručnjaci za obnovljive izvore energije: Kako se svijet okreće prema čišćim izvorima energije, očekuje se da će biti sve veća potražnja za stručnjacima koji se bave obnovljivim izvorima energije poput solarnih i vjetroelektrana.

Stručnjaci za analizu podataka: S povećanjem količine podataka koju tvrtke i organizacije prikupljaju, očekuje se da će biti sve veća potražnja za stručnjacima koji su u stanju analizirati i interpretirati te podatke.

Naravno, ovo su samo neki primjeri poslova koji se mogu očekivati u budućnosti, a uvijek postoji mogućnost da se pojavljuju novi poslovi ovisno o razvoju tehnologije i društvenih trendova.

Kopirati
Drag cursor here to close