Večeri ilahija i kasida u Sarajevu

Ef. Velić: Trebamo se natjecati da činimo dobra djela

Specijalnim programom i tradicionalnom Večeri ilahija i kasida u Sarajevu je završena kulturno-vjerska manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah"
Kultura / Vjera | 02. 11. 2021. u 07:41 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalnim programom i tradicionalnom Večeri ilahija i kasida u Sarajevu je završena kulturno-vjerska manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah" koja se održava u čast rođenja posljednjeg Božjeg poslanika, Muhammeda, a. s., javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić rekao je da večerašnjom aktivnošću završavaju ovogodišnju manifestaciju "Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah".

"Kada smo nemoćni da riješimo neke probleme koji su stariji i od nas, ne preostaje nam ništa drugo nego da se svi svojim rukama uzmemo za jednu džubu (ogrtač), a to je sunnet našeg poslanika Muhammeda a. s., da budemo jedinstveni i složni", pojasnio je Velić.

Smatra da "ako smo jedinstveni i složni, ako se svi držimo za jednu džubu, to je znak da smo na putu poslanika Muhammeda a. s.".

FOTO: Anadolija / Večer ilahija i kasida u Sarajevu

"Vas mlade ljude podsjećam na prvi farz u islamu, a to je: 'Učite u ime Gospodara našeg koji stvara'. Trebamo se natjecati da činimo dobra djela, to je centralna Kur'anska poruka. Kao muslimani, treba da budemo slobodni, da budemo hrabri, uspravni i dostojanstveni. I bez obzira šta nas čeka sutra, da slijedimo sunnet svog Poslanika", dodao je Velić.

U okviru obilježavanja dana rođenja posljednjeg Poslanika Medžlis Islamske zajednice Sarajevo 17. put je organizirao manifestaciju "Selam, ya Resulallah – Dani o Allahovom Poslaniku" koja je imala za cilj predstaviti segmente iz života poslanika Muhammeda.

Službeno je otvorena 11. listopada pod motom "Dobro djelo".

U okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku upriličeno je 27 različitih programskih sadržaja koji su se na različitim lokacijama realizirali tijekom 22 dana. U programu je sudjelovalo oko 170 sudionika iz BiH i Republike Turske.

Glavni ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah" su doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije, predstavljanje života Božjeg Poslanika i poticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u suvremenom dobu, promocija islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, poticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, s naglaskom na lijepu riječ.

Kopirati
Drag cursor here to close