Kod Travnika

Veliko mnoštvo vjernika na proslavi Sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori

Proslava Sv. Franje okupila je danas u Gučoj Gori oko 3.000 vjernika iz župe i okolnih mjesta.
Kultura / Vjera | 04. 10. 2018. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župa i samostan Sv. Franje Asiškoga u Gučoj Gori kod Travnika svečano su 4. listopada proslavili blagdan svojeg nebeskog zaštitnika i utemeljitelja Franjevačkog reda.

 

Svečano misno slavlje predvodio je fra Ivan Sesar, generalni definitor slavenske konferencije Franjevačkog reda, u zajedništvu s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, domaćim župnikom i gvardijanom fra Dragom Pranješem te još 24 svećenika.

Proslava Sv. Franje okupila je danas u Gučoj Gori oko 3.000 vjernika iz župe i okolnih mjesta.

Na početku mise nazočne je pozdravio župnik, a fra Ivan Sesar se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na sveti primjer i djelovanje asiškog sveca.

Okupljenom mnoštvu posvjestio je kako je Sv. Franjo kroz svoj život mijenjao sebe nasuprot čovjekovoj težnji da sve drugo želi promijeniti ali ne i sebe samoga.

Propovjednik je poručio kako čovjek treba mijenjati sebe te biti pravedan i milosrdan, pa će se i sve oko njega doživjeti promjenu, a na takav životni put pozvan je svatko od nas.

Nakon bogoslužja okupljeni puk ostao je na slavlju i druženju s ponesenim ručkom, što je već odavno tradicija ljudi toga kraja.

Proslavi je prethodila duhovna priprava kroz trodnevnicu. Prvi dan bio je u znaku Franjevačkog svjetovnog reda. Nakon primanja novih članova i obnove obećanja ranije primljenih slavljena je misa za FSR.

Drugi dan bio je rezerviran za Framu – primljeni su novi članovi, a postojeći su produžili obećanja. Treći dan je obilježila sveta misa s obredima preminuća Sv. Franje. Bogoslužja prva dva dana predvodio je župni vikar banjolučke župe Petrićevac fra Domagoj Šimić, duhovni asistent FSR-a i Frame, a misu na uočnicu predslavio je župnik Pranješ.

Kopirati
Drag cursor here to close