'Dar za Crkvu'

Papa potvrdio privrženost svećeničkom celibatu, osim u iznimnim slučajevima

"Ne slažem se da celibat bude opcija. Možda samo na jako zabačenim mjestima, na otocima u Tihom oceanu, kada postoji pastoralna potreba", dodao je Bruni.
Kultura / Vjera | 13. 01. 2020. u 15:50 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je u ponedjeljak potvrdio svoju predanost svećeničkom celibatu, osim u iznimnim slučajevima, dan nakon što ga je njegov prethodnik, bivši papa Benedikt XVI. pozvao da ne zaređuje oženjene muškarce.

''Papino stajalište je dobro poznato. Tijekom razgovora s novinarima po povratku iz Paname u siječnju 2019. papa Franjo je rekao da razmišlja o rečenici Svetog Pavla VI. 'Radije ću umrijeti nego promijeniti zakon o celibatu'", rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Zatim je Papa Franjo dodao da osobno misli da je celibat dar za Crkvu. "Ne slažem se da celibat bude opcija. Možda samo na jako zabačenim mjestima, na otocima u Tihom oceanu, kada postoji pastoralna potreba", dodao je Bruni.

To objašnjenje glasnogovornika Vatikana stiže dan nakon objave stajališta Benedikta XVI. u koristi celibata svećenika.

Papa u miru Benedikt XVI. (92) svoju poruku je iznio u knjizi napisanoj s ultrakonzervativnim kardinalom Robertom Sarahom, čije izvatke je u nedjelju objavio francuski dnevni list Le Figaro.

To stajalište izneseno je u sklopu rasprave o mogućnosti zaređivanja oženjenih muškarac na zabačenim teritorijima Amazonije, gdje nedostaju svećenici.

Papa Franjo bi sljedećih tjedana trebao donijeti odluku o tom vrlo osjetljivom pitanju, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close