Okončanje nasilja u Sjevernoj Irskoj

Papa: Mirovni sporazum iz 1998. može biti "konsolidiran"

"Danas se obilježava 25 godina od sporazuma potpisanog na Veliki petak, poznat kao i sporazum iz Belfasta, kojim se okončalo nasilje koje je desetljećima bilo prisutno u Sjevernoj Irskoj", rekao je Franjo.
Kultura / Vjera | 10. 04. 2023. u 13:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo rekao je u ponedjeljak da se moli da se sporazum na Veliki petak potpisan prije 25 godina, kojim se u velikoj mjeri okončalo nasilje u Sjevernoj Irskoj, može "konsolidirati u korist naroda čitave Irske", prenosi Reuters.

Franjo je komentirao sporazum iz 1998. godine, koji je bio pod pritiskom nakon izlaska Britanije iz Europske unije, u svom podnevnom obraćanju na Uskršnji ponedjeljak desetinama tisuća ljudi na Trgu Svetog Petra.

"Danas se obilježava 25 godina od sporazuma potpisanog na Veliki petak, poznat kao i sporazum iz Belfasta, kojim se okončalo nasilje koje je desetljećima bilo prisutno u Sjevernoj Irskoj", rekao je Franjo.

Potpisan u Belfastu 10. travnja 1998. godine, sporazum se smatra jednim od najznačajnijih mirovnih sporazuma kasnog 20. stoljeća, kojim se nastojalo okončati tri desetljeća sektaških sukoba između katolika i protestanata u kojima je ubijeno više od 3.600 ljudi.

"U duhu zahvalnosti molim se Bogu mira da ono što je postignuto u tom povijensom koraku može biti konsolidirano u korist svih muškaraca i žena na irskom ostrvu", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve koja okuplja skoro 1,4 milijarde vjernika.

Osim efekta odlaska Velika Britanije iz EU, druge političke krize zasjenile su ovotjedne komemoracije, kojima će sudjelovati američki predsjednik Joe Biden, što odražava vitalnu ulogu koju su Sjedinjene Američke Države imale u posredovanju u sporazumu.

Ljuta zbog trgovinskih pravila nakon Brexita koja pokrajinu Sjevernu Irsku tretiraju drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, Demokratska unionistička stranka, najveća probritanska stranka, već više od godinu dana bojkotira vladu kojoj je podjela vlasti ključna za mirovni sporazum.

Prošlog mjeseca, britanska obavještajna agencija MI5 pojačala je upozorenje za razinu prijetnje u Sjevernoj Irskoj od domaćeg terorizma na "ozbiljan" - što znači da se potencijalni napadi smatraju vrlo vjerojatnim.

Kopirati
Drag cursor here to close