50 godina svećeništva

Nadbiskup Luigi Pezzuto proslavio zlatnu Misu

Pezzuto je kazao da "na kraju svoga mandata kao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini prikazuje Euharistiju za cijelu crkvenu katoličku zajednicu, koja je prisutna i djeluje u ovim prostorima".
Kultura / Vjera | 12. 09. 2021. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim Euharistijskim slavljem u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, svoj zlatni svećenički jubilej – 50 godina misništva proslavio je dosadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto.

Svetu misu, predvodio je nadbiskup Pezzuto u zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije BiH kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, i mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH, zatim mons. Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te umirovljenim biskupom iz Mostara mons. Ratkom Perićem.

Kraj mandata

Pezzuto je kazao da "na kraju svoga mandata kao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini prikazuje Euharistiju za cijelu crkvenu katoličku zajednicu, koja je prisutna i djeluje u ovim prostorima".

Foto: KTA / Nadbiskup Luigi Pezzuto proslavio zlatnu Misu   

Prije početka Svete mise čestitku nunciju Pezzutu uputio je kardinal Puljić koji je na početku kazao da pri kraju mandata i poslanja nuncija Pezzuta u ime Svetog Oca u BiH danas slave Misu zahvale, prenosi KTA. 

"Bogu zahvaljujemo za Vašu osobu i vaše djelovanje u ovoj zemlji kao apostolskog nuncija. Danas posebno želimo s Vama zajedno zahvaliti Bogu za Vaših 50 godina misništva", kazao je kardinal Puljić.

Misa zahvale

"Došli ste u ovu zemlju u ime Pape i zatekli ste vrlo složeno stanje. Nastojali ste uspostaviti dobre odnose s državnim vlastima kao i s krajevnom Crkvom. Mnogo puta ste doživjeli da je teško razumjeti ovu političku igru koja se događa na ovim prostorima. Unatoč svih tih nerazumljivih političkih igara, pokušali ste da ova država poštuje međunarodne ugovore i da ih nastoji provesti", kazao je kardinal Puljić obraćajući se nunciju Pezzutu te dodao da je i sve članove biskupijskih zajednica u BiH boljelo poniženje i ignoranciju vlasti kojom su pristupali provedbi međunarodnog ugovora sa Svetom Stolicom.

Foto: KTA / Nadbiskup Luigi Pezzuto proslavio zlatnu Misu   

"Tako ste bolje razumjeli nas biskupe kada smo ukazivali na odnos vlasti prema Katoličkoj Crkvi, jer ste i sami doživjeli da na dopise ne odgovaraju, nego jednostavno ignoriraju. Brzo su zaboravili što je sve Papa učinio za ovu zemlju i narode u njoj na izgradnju mira i jednakopravnosti u njoj", kazao je predsjednik BK BiH ističući da ovom zahvalnom Misom žele Boga slaviti za Nuncijevih 50 ljeta svećeništva i moliti blagoslov za njegov daljnji životni hod u dobru zdravlju i duševnom miru.

Karidnal Puljić zamolio je nuncija da Svetom Ocu prenese zamolbu da što prije pošalje apostolskog nuncija "u ovu zemlju u kojoj se ukrštaju brojne silnice i brojne igre, da sačuvamo čovjekovo dostojanstvo i ljudska prava".

Nadbiskup Luigi Pezzuto

Nadbiskup Luigi Pezzuto rođen je 30. travnja 1946. u mjestu Squinzano na jugoistoku Italije.

Za svećenika nadbiskupije Lecce (Leće) zaređen je 25. rujna 1971. godine.

Diplomirao je teologiju, a u diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. travnja 1978. te bio na službi u Papinskim predstavništvima u: Gani, Paragvaju, Novoj Gvineji, Brazilu, Senegalu, Ruandi i Portugalu.

Otpravnikom poslova a.i. u Apostolskoj nuncijaturi u Republici Kongu i Republici Gabonu imenovan je 18. listopada 1995. Apostolskim nuncijem u Republici Kongu i Republici Gabonu imenovan je 7. prosinca 1996.

Dana 22. svibnja 1999. imenovan je apostolskim nuncijem u Ujedinjenoj Republici Tanzaniji.

Apostolskim nuncijem u Republici Salvadoru i Belizeu imenovan je 2. travnja 2005. Poznaje francuski, španjolski, portugalski i engleski jezik.

17. studenoga 2012. Njegova Svetost Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close