Srednji vijek!?

Milo Đukanović: Crna Gora je građanska, nije srednji vijek pa da je crkva iznad države

Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori spomenut je u govoru predsjednika ove države Mila Đukanovića na zasjedanju Vijeća za ljudska prava u Ženevi.
Kultura / Vjera | 24. 02. 2020. u 13:23 Klix.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori spomenut je u govoru predsjednika ove države Mila Đukanovića na zasjedanju Vijeća za ljudska prava u Ženevi.

Đukanović je kazao kako njegova zemlja stalno radi na provedbi i zaštiti ljudskih prava te da su te vrijednosti osnova pregovaračkog postupka Crne Gore i Europske unije, prenosi Klix.ba.

Za novi zakon je kazao da se njim na pravi način uređuje odvojenost vjerskih zajednica od države te da je na njemu rađeno pet godina.

"Međutim, već u pripremi, a posebno nakon njegovog usvajanja, Crna Gora se suočila s optužbama samo jedne vjerske zajednice i s brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s vještim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namjerava otimati crkvenu imovinu i mijenjati njihovu višestoljetnu namjenu. Uz to, u međunarodnim forumima, uključujući i ovaj dom, mogle su se čuti optužbe da Crna Gora provodi politiku diskriminacije i krši vjerske slobode", kazao je on.

Dodao je kako se zbog svega toga država suočava s višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovjekovni sustav u kojem je crkva bila iznad države i građana.

Kopirati
Drag cursor here to close