Posebno Mostarcima

Kordić čestitao: Sretna Roš Hašana svim Židovima!

Židovi vjeruju da naše aktivnosti na Roš Hašanu imaju ogroman utjecaj na cijelu godinu.
Kultura / Vjera | 25. 09. 2022. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Sretna Roš Hašana! Danas svi Židovi slave Roš hašanu, blagdan svršetka stare i početka Nove liturgijske godine. U ime Grad Mostar čestitam ovaj blagdan svim Židovima, posebno našim sugrađanima", napisao je na svojem Facebook profilu gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić.

Naime, Roš Hašana u prijevodu znači "glava godine" i označava židovsku Novu godinu. Židovi vjeruju da naše aktivnosti na Roš Hašanu imaju ogroman utjecaj na cijelu godinu.

Ujedno je to i dan molitve. U središtu obilježavanja Roš Hašane je zvuk šofara, ovnujskog roga, tijekom oba dana blagdana. Iznimka je ako se prvi dan poklapa sa Šabatom.

Prvih 30 puhanja u šofar se odvija nakon čitanja Tore tijekom jutarnje službe, a čak 70 dodatnih puhanja se odvija tijekom (i neposredno nakon) službe Musaf, dodajući do 100 puhanja tijekom jutarnjih službi za Roš Hašanu.

Puhanje u šofar predstavlja zvuk trube tijekom krunidbe kralja. Njegov tužni vapaj također služi kao poziv na pokajanje. Sam šofar podsjeća i na vezivanje Izaka, događaj koji se također zbio na Roš Hašanu, kada je ovan zauzeo Izakovo mjesto žrtve.

Kopirati
Drag cursor here to close