Vraćena vjernicima

Grad Zenica vratio Sinagogu Židovskoj zajednici BiH

Zgrada "Sinagoge" izgrađena je 1903. godine, a projektirao ju je inženjer Miloš Komadina.
Kultura / Vjera | 23. 02. 2021. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Klix.ba / Sinagoga u Zenici

Gradsko vijeće Zenica je, na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića, usvojilo Odluku o preuzimanju zgrade zeničke „Sinagoge“ iz posjeda Javne ustanove Muzej grada Zenica.

Na ovaj način, zgrada "Sinagoge" bit će ustupljena na korištenje Židovskoj zajednici BiH što je podržao i Muzej grada Zenice koji je od davne 1968. godine upravljao ovim objektom.

Inače, povijest boravka Židova u gradu Zenici i njihov doprinos u ukupnom razvoju grada Zenice je poznat dugi niz godina, a sama zgrada "Sinagoge" je nacionalni spomenik kulture, prenosi N1.

Povrat ovog objekta u vlasništvo Židovske zajednice BiH zasigurno predstavlja znak podrške i multietničkog opredjeljenja gradskih struktura, ali i cjelokupnog stanovništva grada.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, govoreći o ovoj povijesnoj odluci, poručio je kako, nažalost, Zakon o restituciji još ne postoji, pa će Grad ostati vlasnik objekta.

"Na ovaj način poslali smo poruku jedinstva, s obzirom na to kako je odluka donesena jednoglasno ali i kako je Zenica oduvijek bila i ostala multietnički grad. Želja Gradske uprave Zenica sa mnom na čelu je da polako vraćamo u vlasništvo sve ono šta je čije. Uvjeren sam kako će Židovska zajednica u BiH znati poštovati ovaj naš doprinos. Moram priznati da sam, zbog donošenja ove odluke, naročito ponosan kako na vijećnike, koji su uvažili moju molbu i izglasali ovu odluku jednoglasno, tako i na cjelokupan grad Zenicu koji je još jednom dokazao nedvojbeno multietničko opredjeljenje", kaže gradonačelnik Kasumović.

Inače, zgrada "Sinagoge" izgrađena je 1903. godine, a projektirao ju je inženjer Miloš Komadina.

Objekt je građen u pseudo-maurskom stilu dok je posljednja rekonstrukcija objekta izvršena 2011. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close