Mons. Dražen Kutleša

Duvnjak mijenja Bozanića

Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968, od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975. – 1983.), boravi u sjemeništu i završava Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987.
Kultura / Vjera | 14. 02. 2023. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije, priopćio je u utorak Nadbiskupski ordinarijat, piše Hina.

Ističu kako je točno u podne objavljena vijest, pristigla iz Apostolske Nuncijature u Hrvatskoj, da je papa Franjo Kutlešu imenovao nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Papa je istovremeno imenovao zadarskog nadbiskupa u miru Želimira Puljića, apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije.

Imenovanjem dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije, biskupska stolica Splitsko-makarske nadbiskupije ostala je prazna, a Puljić kao apostolski upravitelj "sede vacante" ima sva prava, ovlasti i dužnosti dijecezanskog biskupa do trenutka preuzimanja službe novoga splitsko-makarskoga nadbiskupa koji treba biti imenovan.

Kutleša, koji je lani u listopadu izabran za novog predsjednika HBK-a na petogodišnji mandat, 73-godišnjeg kardinala Josipa Bozanića trebao bi naslijediti kad Bozanić navrši 75 godina.

U svom obraćanju, u priopćenju, nadbiskup Kutleša obratio se vjernicima Zagrebačke nadbiskupije kojima je obećao "svoju blizinu i molitvu, napose svim obiteljima, mladima, djeci, bolesnima i nemoćnima, socijalno ugroženima i marginaliziranima".

"Vas, dragi vjernici Zagrebačke nadbiskupije i cijele Domovine, na početku preuzimanja ove časne službe molim da se pridružite mojoj molitvi da mi Gospodin udijeli snagu, mudrost i 'pronicavo srce da može … razlikovati dobro od zla' (1Kr 3,9), da vođen Duhom Svetim, što bolje mogu vršiti službu koju mi je povjerio", rekao je Kutleša.

Zamolio je i sve one koji vrše odgovorne službe na društvenom, ekonomskom i političkom polju, kao i sve ljude dobre volje, za suradnju i otvorenost u skrbi za opće dobro, da zajedno, uključujući jedni druge, objektivno procjenjuju situacije i donositi najmudrije odluke.

Također, Kutleša je zahvalio svim vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije na otvorenosti s kojom su ga primili, kao i svim suradnicima, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close