Znak suživota

Reakcije na spaljivanje Kur'ana: Vjernicima u crkvama u Turskoj podijeljene ruže

Mladići u ovom turskom gradu odlučili su na ovaj način da pokažu značaj suživota i dijaloga sa drugima
Vijesti / Svijet | 23. 01. 2023. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina mladih ljudi u provinciji Mardin u jugoistočnoj Turskoj vjernicima u crkvama darovala je ruže u znak suživota nakon što je u subotu u Švedskoj izveden čin spaljivanja primjerka svete knjige Kur'ana, javlja Anadolija.

Mladići u ovom turskom gradu odlučili su na ovaj način da pokažu značaj suživota i dijaloga s drugima.

Ibrahim Halil Yetim, jedan od mladića koji su sudjelovali u ovoj gesti, kazao je da su odlučili da na ovaj način reagiraju na čin spaljivanja primjerka Kur'ana u Švedskoj.

Istaknuo je da su razmišljali kako da reagiraju te su u skladu sa savjetima i uputama poslanika Muhammeda posjetili crkve i ljudima koje su tamo zatekli darovali ruže.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je jučer primjerak svete knjige Kur'ana ispred turskog veleposlanstva u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur'ana u blizini turskog veleposlanstva.

U priopćenju policijske uprave Štokholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi prosvjed.

 

Švedska kritizira spaljivanje Kur'ana u Štokholmu, ali brani davanje dozvole

Švedska je kritizirala čin spaljivanja primjerka svete knjige Kur'ana koji je izveo švedsko-danski desničarski ekstremista u Štokholmu, ali je stala u obranu svoje odluke da dozvoli planirani čin, javlja Anadolija.

Premijer Švedske Ulf Kristersson poručio je na Twitteru da je spaljivanje knjiga koje su za mnoge ljude svete čin dubokog nepoštovanja.

"Sloboda izražavanja je fundamentalni dio demokracije. Ali ono što je legalno nije nužno i prikladno. Spaljivanje knjiga koje su za mnoge ljude svete predstavlja čin dubokog nepoštovanja. Želim da izrazim suosjećanje sa svim muslimanima koji su uvrijeđeni onim što se dogodilo u Štokholmu”, rekao je Kristersson.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom objavio je na Twitteru da su “islamofobične provokacije nešto užasno“.

“Švedska ima široku slobodu izražavanja, ali to ne znači da švedska vlada ili ja osobno podržavamo izražena mišljenja.”

 

Kopirati
Drag cursor here to close