U molitvama

Crkva Engleske razmatra korištenje rodno neutralnog termina za Boga

''Kršćani su od davnina prepoznali da Bog nije ni muško ni žensko. Ipak, različiti načini obraćanja i opisivanja Boga koji se nalaze u Svetom pismu nisu se uvijek odražavali u našem bogosluženju'' - rekao je glasnogovornik Crkve.
Kultura / Vjera | 08. 02. 2023. u 16:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crkva Engleske će razmotriti korištenje rodno neutralnih termina za označavanje Boga u molitvama, ali stoljećima stara institucija saopćila je u srijedu da nema planova za ukidanje trenutnih službi.

Problem odražava rastuću globalnu svijest o pretpostavljenoj upotrebi zamjenica koje mogu biti uvredljive za one koji se ne identificiraju sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju.

''Kršćani su od davnina prepoznali da Bog nije ni muško ni žensko. Ipak, različiti načini obraćanja i opisivanja Boga koji se nalaze u Svetom pismu nisu se uvijek odražavali u našem bogosluženju'' - rekao je glasnogovornik Crkve, javlja Reuters.

Međutim, dodao je da ne postoje "apsolutno nikakvi planovi za ukidanje ili značajnu reviziju" ovlaštenih službi te da se nikakve promjene ne mogu napraviti bez "opsežnog zakonodavstva".

Komentari su uslijedili nakon sjednice Generalnog sinoda, crkvenog zakonodavnog tijela, gdje je svećenik pitao o razvoju inkluzivnijeg jezika u ovlaštenim oblicima bogoslužja i tražio opcije za one koji žele govoriti o Bogu na "nerodni način".

Glasnogovornik je rekao da postoji veći interes za istraživanje novog jezika od uvođenja njegovih oblika usluge na savremenom jeziku prije više od 20 godina.

Biskup Michael Ipgrave, potpredsjednik crkvene liturgijske komisije, rekao je da je Crkva “već nekoliko godina istražuje upotrebu rodnog jezika u odnosu na Boga“.

Ova vijest je najnoviji pokušaj Crkve da drži korak s brzo razvijajućim pojmovima o rodu i seksualnosti u posljednjim desetljećima.

Kopirati
Drag cursor here to close