Biskupska konferencija

Biskupi razgovarali o oduzetoj imovini

Biskupi i franjevački provincijali razmijenili su mišljenja i iskustva u vezi s višegodišnjim nastojanjem da svim pojedincima, ustanovama i Crkvi, kojima je oduzeta imovina u vrijeme komunističke vlasti, ona bude vraćena.
Kultura / Vjera | 22. 04. 2021. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaesti susret biskupa Biskupske konferencije BiH s franjevačkim provincijalima u BiH održan je 21. travnja u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

Osvrćući se na svoj prošli susret sudionici su se prisjetili izlaganja o cistercitu Joakimu iz Fiore te posebno o sv. Bonaventuri koji je u središte svoje misli i svoga djela trajno stavljao Isusa Krista ugledajući se u svoga uzora sv. Franju Asiškoga.

Razgovarano je pripravi đakona koji su poslani na praktikum te dogovoru s voditeljima institucija u kojima su stanovali ili slušali predavanja.

Riječ je o svećeničkim kandidatima Vrhbosanske nadbiskupije, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Mostarsko-Duvanjske biskupije, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije te Hrvatske dominikanske provincije.

Foto: KTA / Susret biskupa Biskupske konferencije BiH s franjevačkim provincijalima u BiH

Kako ističu, đakoni su prenijeli vrlo lijepe dojmove i srdačan prijem u svim mjestima tijekom duhovno-studijskog putovanja od 1. do 5. ožujka i pohoda crkvenim središtima u Mostaru, Banja Luci i Sarajevu te crkvenim institucijama na Širokom Brijegu, u Livnu, Travniku i u Podmilačju.

Biskupi i franjevački provincijali su izrazili zahvalnost mons. Pavi i fra Miri za zalaganje i vrlo lijepu suradnju kao i za vrlo pozitivne dojmove svih koji su uključeni u provedbu spomenute godine, prenosi KTA.

Razmotrili su primjedbe i prihvatili pojedine prijedloge te dali smjernice za održavanje završnog ispita na kraju ove godine koja je prvi put zajednički organizirana na razini cijele Crkve u Bosni i Hercegovini.

Foto: KTA / Susret biskupa Biskupske konferencije BiH s franjevačkim provincijalima u BiH

Biskupi i franjevački provincijali razmijenili su mišljenja i iskustva u vezi s višegodišnjim nastojanjem, koje vlasti opstruiraju, da svim pojedincima, ustanovama i Crkvi, kojima je oduzeta imovina u vrijeme komunističke vlasti, ona bude vraćena ili stavljena na raspolaganje.

Također su, s osjećajem crkvene i društvene odgovornosti, saslušali mišljenja i iskustva u vezi mnogih drugih aktualnih tema glede izazova s kojima se suočavaju ljudi, Crkva i čitavo društvo.

Kopirati
Drag cursor here to close