Kosača

Izložba slika autora Marinka Slipca "Figuracija snova"

Izložba će biti otvorena do 17. veljače 2023. godine.
Kultura / Umjetnost | 31. 01. 2023. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u petak 3. veljače 2023. godine s početkom u 19 sati u Galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače  bit će upriličeno otvorenje izložbe 'Figuracija snova', autora Marinka Slipca.

Izložba 'Figuracija snova', sadrži petnaestak slika različita formata, više njih je 130 x 90 cm. Likovni kritičari uglavnom su je povezali uz apstraktni ekspresionizam, s ponekim dodavanjem realističnih likova.

Ovo će biti dvanaesta samostalna izložba, ovog autora, a samostalno je izlagao u sljedećim gradovima: Novi Travnik, Travnik, Sarajevo, Zenica, Jajce, Bugojno, Kiseljak, Vitez i Banja Luka.

Iza njega je preko pedeset skupnih izložbi, te sudjelovanje na više desetina likovnih kolonija, a koja su se zbivala na prostoru Bosne i Hercegovine, te Osijek i Zagreb u Hrvatskoj ('Pasionska baština').

Djelovao je i u drugim oblastima kulture, tako je utemeljio i vodio Zavičajnu zbirku ''Baština'' (sa botaničkim vrtom), u Novome Travniku od 2004. do 2016. godine. Kroz to djelovanje, objavio je više znanstvenih radova iz oblasti arheologije i etnologije, te je bio sudionik znanstvenih simpozija iz istih oblasti. Autor je knjige 'Tradicijski obrti Hrvata u Bosni i Hercegovini' (2017.), a koautor je monografije 'Guča Gora' (2009.). Iz povezanog razdoblja su i njegovi dokumentarni filmovi na temu botanike (Stari – Carski hrast, Divovi središnje Bosne i Tise u Bosni i Hercegovini).

Autor je i likovnih ilustracija za više knjiga, tekstova kataloga za likovne i dokumentarne izložbe, te je postavio brojne scenografije za razna kulturna zbivanja. Primio je više priznanja za doprinos u oblasti kulture. Rođen je 1961. godine u Novom Travniku. Djeluje kao slobodni umjetnik.

Izložba će biti otvorena do 17. veljače 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close