Pismo

Žestoke kazne: Srbija uvodi ćirilicu kao obvezno pismo

Ovo je dio novina koje je Ministarstvo kulture predložilo Vladi Srbije, a koje bi se trebalo primijeniti izmjenom i dopunom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama.
Kultura / Knjige | 31. 07. 2018. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Ili ćirilica ili kazna milijun dinara, pišu beogradske Večernje novine navodeći kako će Vlada Srbije formirati vijeće za srpski jezik čiji će posao biti da brine o poštovanju službene i javne upotrebe srpskog jezika i ćiriličkog pisma.

Vijeće će, kako navode novine, imati devet članova koji će se, paralelno s Odborom za standardizaciju srpskog jezika, starati o normiranju, njegovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i matičnog pisma.

Ovo je dio novina koje je, kako Novosti saznaju, Ministarstvo kulture predložilo Vladi Srbije, a koje bi se trebalo primijeniti izmjenom i dopunom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama.

Kako je navedeno u dokumentu kojim se formira Vijeće i uređuje njegovo djelovanje i pravila o jeziku, na srpskom jeziku, ćirilicom, kako je predviđeno, obvezna je komunikacija u pravnom prometu, posebno za navođenje naziva, sjedišta i djelatnosti poduzeća, naziv robe, uputstva za upotrebu nekog proizvoda, deklaracije za proizvode, garantne listove, račune, potvrde...

''Cjelokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave morat će biti na srpskom jeziku, ćirilicom. Isto važi i za obrazovne i znanstvene ustanove i medije čiji osnivač je država, koji imaju državni kapital, kao i za elektronske medije s nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama. Ćirilica će biti obvezna i za sva javna poduzeća i ustanove i poduzeća s većinskim državnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udruženja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnoj i međunarodnoj razini'', pišu Novosti.

Predloženi zakon definira latinicu kao pomoćno pismo, te ako se nešto ispisuje na oba pisma, ćirilica mora imati prednost.

Ukoliko institucije koje imaju obvezu da koriste ćirilicu prekrše ovu odredbu, odgovorno lice bit će kažnjeno od 5.000 do 100.000 dinara. Kazna za poduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili jamstveni list bit će od 500.000 do milijun dinara, a odgovorno lice u organizacijama koje ignoriraju ćirilicu bit će kažnjeno do 70.000 dinara.

Postoje i izuzeci od službene upotrebe jezika i pisma, i to kada je riječ o privatnoj komunikaciji, pisanju i upotrebi osobnih imena, dvojezičnim publikacijama i računalnim programima, prihvaćenoj znanstvenoj i tehničkoj terminologiji, znanstvenim i umjetničkim djelima, kao i znanstvenoj i obrazovnoj djelatnosti škola na stranim jezicima. Izuzete su i marke proizvođača i robe i oznake porijekla robe i usluga.

Definirana je i službena upotreba manjinskih jezika. Propisano je da manjinske zajednice imaju puna prava na službeno korištenje materinjeg jezika, u skladu s Europskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close