Inicijative

Vlasti žele kuću Ive Andrića

Skromna kuća sa lijeve obale rijeke Drine, koja se nalazi nedaleko od višegradske ćuprije, bila je vlasništvo Andrićevog tetka Ivana i tetke Ane Matkovščik, s kojima je Ivo i odrastao.
Kultura / Knjige | 21. 02. 2019. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kuća u kojoj je djetinjstvo proveo nobelovac Ivo Andrić i dalje je zaključana za brojne turiste koji bi je željeli posjetiti, a općina Višegrad uputila je inicijativno pismo sadašnjim vlasnicima, obitelji Ploskić u Švedskoj, da objekt bude vraćen općini.

Skromna kuća sa lijeve obale rijeke Drine, koja se nalazi nedaleko od višegradske ćuprije, bila je vlasništvo Andrićevog tetka Ivana i tetke Ane Matkovščik, s kojima je Ivo i odrastao.

Kuća na poklon

Njega je u Višegrad dovela majka Katarina Andrić 1894. godine, kada je imao dvije godine. Odrastanje dječaka uz puno ljubavi i pažnje koju su mu u novom domu pružili tetak i tetka, kao i ambijent ove varoši, obilježiće Andrićev život i stvaralaštvo. Njegov ponovni susret sa gradom svog djetinjstva bio je 1953. godine, kada je Andrić bio već značajan i cijenjen književnik. Te godine, Andrić je poklonio općini kuću koju mu je ostavila tetka Ana Matkovščik.

Direktorica Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada Divna Vasić govori da je Andrića, kada je poslije mnogo godina došao u Višegrad, na željezničkoj stanici dočekao cijeli grad.

"Posjetio je tada najznačajnije institucije, kulturno-umjetnička društva, a u sali stare gimnazije obratio se učenicima, profesorima i svojim Višegrađanima", priča Vasić za Srnu.

To je bila Andrićeva prva posjeta Višegradu nakon Drugog svjetskog rata. On je posjetio značajne društvene i kulturne institucije, ali ne i kuću u kojoj je proveo djetinjstvo. Kuća koju je Andrić poklonio gradu, već je bila prodata i u privatnom vlasništvu jedne višegradske obitelji.

Vasić navodi da su u periodu od nekoliko dana u Sreskom sudu u Višegradu sklopljena dva ugovora o darovanju kuće općini Višegrad, koja ju je prodala i dobijeni novac od 180.000 dinara uložila u izgradnju Doma kulture u Višegradu.

Zavičajni muzej

Tako je Višegrad ostao bez piščeve kuće, koja je, kako je nekada planirano, trebala biti zavičajni muzej.

"Andrić, koliko je poznato, nikada javno nije govorio o tome, niti je općina Višegrad uspjela kuću ponovo otkupiti. Kasnije je bilo takvih pokušaja, ali se sve na tome i završilo", kaže Vasić.

Od 1976. godine na Andrićevoj rodnoj kući nalazi se natpis "U ovoj kući djetinjstvo je proveo Ivo Andrić".

Povodom obilježavanja stoljeća od Andrićevog rođenja 1992. godine, Skupština općine Višegrad donijela je odluku o vraćanju kuće u vlasništvo opštine, ali je ona kasnijim imovinskim zakonima vraćena vlasnicima.

Rukovodstvo općine Višegrad krajem prošle godine uputilo je inicijativno pismo obitelji Ploskić, koja je sadašnji vlasnik, da kuća bude vraćena općini.

Načelnik općine Višegrad Mladen Đurević rekao je Srni da je Andrićeva kuća od velikog značaja za ovaj grad, te da bi ona trebala biti jedna od atrakcija za turiste koji dolaze u Višegrad.

"Općina Višegrad na ovaj način treba da se oduži Ivi Andriću i ispravi nepravdu koja je učinjena prije više od pola stoljeća, kada je kuća koju je Ivo poklonio gradu - prodata", smatra Đurević.

Općina je zainteresovana da uđe u pregovore sa sadašnjim vlasnicima, ali oni nisu odgovorili na pisma koja su im upućivana.

Poslije Andrićeve smrti, u Višegradu je 1976. godine ustanovljena književna manifestacija posvećena piščevom djelu - "Vrijeme i mostovi".

Već sljedeće godine, manifestacija je nazvana "Višegradska staza". U vrijeme održavanja manifestacije 1985. godine otkriveno je spomen-obilježje piscu, u parku pored same ćuprije, prenosi Srna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close