Promocija

U Mostaru predstavljene knjige 'Psihologija u medicini i zdravstvu' i 'Medical Psychology'

''To nije samo psihologija za psihologe, nego je ona potrebna liječnicima, stomatolozima, medicinskim sestrama, fizioterapeutima, inženjerima radiologije.''
Kultura / Knjige | 03. 06. 2022. u 21:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao uvod u međunarodni psihijatrijski simpozij, koji će se održati ovoga vikenda u Mostaru, u petak su predstavljene knjige ''Psihologija u medicini i zdravstvu'', autora Dragana Babića i suradnika, te ''Medical Psychology'', autora Dragana Babića, Romane Barbarić i suradnika, koje su ujedno i sveučilišni udžbenici.

''Ja sam sudionik nastave na Medicinskom i Zdravstvenom fakultetu više od 20 godina, a kao profesor radim između 15 i 20 godina. Ranije smo imali knjige iz Hrvatske i BiH, za koje smo uvidjeli da su zastarjele i staromodne, dok smo mi u međuvremenu napredovali'' – kazao je tom prigodom autor Dragan Babić.

Korisno za sve

Po njegovim riječima, u knjigama su on i mlađi suradnici obradili teme koje su aktualne, a korisne su kako za doktore tako i za studente.

''To nije samo psihologija za psihologe, nego je ona potrebna liječnicima, stomatolozima, medicinskim sestrama, fizioterapeutima, inženjerima radiologije. Čovjek se sastoji od tijela i duše, a puno je više predmeta kojima se proučava tijelo, a duša vrlo malo. Dobili smo dosta pohvala za knjigu, posebno od studenata'' - kazao je Babić.

Doktor i profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu Miro Jakovljević, pojasnio je da se radi o knjigama posvećenim medicinskoj psihologiji.

''Jedna je na hrvatskom jeziku, a druga na engleskom, s tim što izdanje na engleskom ima i dva dodatna poglavlja: jedno se odnosi na duhovnost u medicini i sustave vrijednosti, a drugo na forenzičku medicinu'' – rekao je Jakovljević.

Jedan od recenzenata knjige, doktor i profesor s banjolučkog Medicinskog fakulteta Milan Stojaković dodao je kako će ova dva naslova biti zanimljiva ne samo studentima i doktorima, već i široj populaciji.

Foto: Fena / Promocija knjiga u Mostaru

''Knjiga je napisana i na engleskom jeziku i predviđena je za usavršavanje našim studentima te kao pomoć stranim studentima koji studiraju kod nas te je to ujedno pomak na našim fakultetima da se uči i radi i na engleskom jeziku'' – rekao je Stojaković.

Miro Jakovljević kazao je kako se danas medicina temelji na činjenicama, ali ništa manje nije važna ni medicina utemeljena na vrijednostima te duhovnom dijelu.

Odnos povjerenja

''Svaki pacijent dođe s pričom što je njegov problem, to je narativ bolesti, a liječnik i pacijent trebaju stvoriti odnos povjerenja. Liječnik i pacijent su praktički partneri u liječenju i tek kad se uspostavi taj terapijski odnos onda će to djelovati. Dobrom komunikacijom između liječnika i pacijenta se događa da pacijenti pobjede i najteže bolesti. Medicina je danas multidimenzionalna, a medicinska psihologija igra veliku ulogu i zato je ova knjiga važna'' – zaključio je Jakovljević.

Psihijatrijski simpozij ''18. mostarska psihijatrijska subota'' održat će se u subotu, 4. lipnja, s početkom u 9 sati u Hotelu Mostar, a tema ovogodišnjeg izdanja simpozija je ''Nove spoznaje u psihijatriji: multidisciplinarni pristup''.

Kopirati
Drag cursor here to close