Uništenje integriteta ikonskih priča

Tisuće knjiga od nove godine ostaju bez autorskih prava

Mnogi izdavači i pisci strahuju kako će gubitak zaštite autorskih prava dovesti do uništenja integriteta tih ikonskih priča
Kultura / Knjige | 31. 12. 2018. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije gotovo stoljeća izdavač Alfred A. Knopf objavio je knjigu Prorok, pjesnika i slikara Halil Džubrana. Kako nije imao nekih velikih očekivanja od knjige, izdao je samo 1500 primjeraka. No knjiga je doživjela ogroman uspjeh i prodana je u devet milijuna primjeraka samo u Sjevernoj Americi.

Gube se autorska prava

Do sada je izdavačka kuća koja još uvijek nosi ime tog izdavača imala i autorska prava za ovaj naslov. To će se izmijeniti 1. siječnja kada Prorok kao i niz drugih knjiga ulazi u javnu domenu.

Godina koja je pred nama bit će prva u posljednja dva desetljeća u kojima će djela nekada zaštićena autorskim pravima izgubiti taj svoj status. Bit će to velika promjena za izdavače koji bi tako mogli izgubiti dosta novca i kreativne kontrole, piše The New York Times. U toj promjeni uživat će čitatelji kojima će knjige postati dostupnije, ali i umjetnici koji će svoja djela moći stvarati na temelju tih klasičnih priča, bez da strahuju da će ih stići tužba za krađu intelektualnog vlasništva.

Mickey Mouse Protection Act

"Knjige će biti postati jeftinije, i dostupnije kroz niz različitih izdanja, pa će tako veliku koristi imati čitatelji'', naglašava Imke Reimers sa Sveučilišta Northeastern.

Ova mogućnost razvila se iz odluke koju je donio Kongres 1998. godine koji je proširio zaštitu autorskih prava na 20 godina. Poništio je rok za skidanje autorskih prava na djela objavljena od 1923. do 1977. godine, i produljio je sa 75 na 95 godina, te tako zamrznuo njihov zaštićeni status.

Kritičari i skeptici često ga nazivaju Mickey Mouse Protection Act jer je zadržao Steamboat Willie, prvi Disneyjev film s Mickeyem pod autorskim pravima do 2024. godine. Tako bi svaki siječanj mogao donijeti niz novih knjiga, filmova i glazbe koji će izaći na svjetsku pozornicu i postati javno dostupni. Očekuje nas dramatičnih nekoliko godina posebno zato što su 20-e godine prošlog stoljeća bile jako plodonosne za zapadnjačku literaturu, i to ponajviše zbog autora poput F. Scott Fitzgeralda, Williama Faulknera, Ernesta Hemingwaya i Virginie Woolf.

"Te knjige pripadaju ljudima, i sada možemo pokušati urediti i reinterpretirati sve te ikoničke tekstove", rekao je James L. W. West III. U trenutku kada knjiga izađe na slobodno tržište svako će moći prodati njezinu digitalnu, audio ili tiskanu verziju na Amazonu, a obožavatelji mogu objavljivati i svoje nastavke ili izmjene samih djela. Djela će se prezentirati u filmovima ili kazališnim predstavama bez potrebe osiguravanja prava, a besplatne digitalne kopije kružiti će internetom. Odmah na početku nove godine Google Books koji ima više od 30 milijuna djela skeniranih u svojoj digitalnoj knjižari, izdat će potpune digitalne verzije djela objavljenih 1923. godine među kojima i Edgar Rice Burrougha "Tarzan and the Golden Lion" i Edith Wharton "A Son at the Front".

Uništenje integriteta

Teško je reći o kojem je broju djela riječ no poznato je kako je te 1923. godine registrirano više od 130.000 različitih kreativnih radova, no kako kaže John Mark Ockerbloom sa Sveučilišta Pennsylvania, mnogi od njih nisu imali obnovu registracije. Mnogi izdavači i pisci strahuju kako će gubitak zaštite autorskih prava dovesti do uništenja integriteta tih ikonskih priča, posebno zbog nepouzdanih izdanja.

Američki zakon o autorskim pravima je zamršen i kompleksan kako tvrde mnogi znanstvenici i pravni stručnjaci i išao je na ruku obogaćivanja tvrtki i autora i umjetnika a na štetu publike. Prvi zakon o autorskim pravima u SAD-u je donesen 1790. godine, a maksimalni rok bio je 28 godina. Tijekom desetljeća, zakonodavci su neprestano produljivali uvjete, pa se tako sada za mnoga djela autorska prava protežu na čitavo stoljeće.

"Gore je od poreznog zakona. Sada je rok autorskih prava predug", rekla je Rebecca Tushnet, sa Harvarda. Neke studije pokazuju da proširenje autorskih prava zapravo može negativno utjecati na prodaju i dostupnost knjiga. Prije nekoliko godina, Paul J. Heald, profesor prava na Sveučilištu Illinois, upotrijebio je softver koji je nasumično odabrao knjige dostupne na Amazonu. Otkrio je tako da je više novih izdanja knjiga objavljeno 1910-ih nego 2000. godine. Izdavači često prestaju s tiskanjem knjiga koje se ne prodaju, ali i dalje zadržavaju autorska prava pa nitko drugi ne može objaviti nova izdanja, piše Express.hr

Nakon što knjige uđu u javnu domenu, raznolika nova izdanja ponovno će biti dostupna. Pravni stručnjaci kažu kako je malo vjerojatno da će Kongres još jednom produžiti autorska prava zbog promjene političke dinamike sve većeg protivljenje javnosti strogoj zaštiti intelektualnog vlasništva. Čitatelji i kupci zapravo će uživati. Digitalni izdavač Open Road Media objavit će desetak novo dostupnih djela iz 1923., uključujući e-knjige Jean Toomera "Cane", Gibranovog "Proroka", "Ego i Id" Sigmunda Freuda, "PG Wodehouse" Neponovljivi jeeves i Agathu Christie "Ubojstvo na linkovima", jedan od njezinih ranih romana s detektivom Herculeom Poirotom kao glavnim likom. Penguin Classics objavit će nova izdanja Gibranovog "Proroka" i Proustova "Zatvorenika".

Vintage Classics objavljuje novo izdanje djela Roberta Frosta "New Hampshire" - koje će sadržavati izvornu umjetnost drvoreza i neke od njegovih najpoznatijih pjesama, uključujući "Nothing Gold Can Stay" i "Stopping by Woods on a Snowy Evening' kao i Dorothy Sayers "Whose Body?" i tri nova izdanja klasičnih romana Agatha Christie.

Očekuje se i poplava novih izdanja Fitzgeraldovog "Velikog Gatsbyja", čije autorsko pravo istječe 2021.godine. U travnju je objavljeno novo izdanje romana, koji je prodan u 30 milijuna primjeraka diljem svijeta, a samo u SAD-u godišnje se proda više od 500.000 primjeraka. Za dvije godine bilo tko s prijenosnim računalom moći će objaviti e-knjigu teksta, ili neku fikciju utemeljenu na toj priči. Fitzgeraldova praunuka Blake Hazard i upraviteljica njegova imanja, rekla je da se nada da će se pojaviti neke nove i zanimljive interpretacije priče.

Degradacija teksta

"Nadam se da će ljude to potaknuti da naprave nešto originalno s tekstom, no naravno da postoji strah da će doći do degradacije teksta", naglašava. Izdavači specijalizirani za klasična djela za ovaj se trenutak pripremaju već desetljećima, i u njemu vide priliku da ponovno predstave neke starije radove.

Penguin Classics pripremio je niz naslova iz 1923. godine za objavu u 1998. godine no ti su im planovi propali nakon odluke Kongresa. Pripremajući se za ovaj trenutak počeli su tražiti klasike koji se još uvijek dobro pripremaju, pa im se na toj listi našao i Prorok. Kako bi se njihovo izdanje razlikovalo od drugih urednik John Siciliano naručio je novi uvod od suvremenog pjesnika. "Razmišljao sam o tome tko bi mogao biti savršena osoba za to, netko poput autora, i postalo mi je jasno kako je to pjesnikinja Rupi Kaur'', naglašava.

U siječnju će tako Penguin objaviti 20.000 kopija njihovog izdanja Proroka sa uvodnikom mlade kanadske pjesnikinje, koja je aktivna i na društvenim mrežama, pa se tako nadaju da će ovoj knjizi dovesti i novu publiku. "Ovo je prilika da se tim djelima udahnu novi životi, a niz izdanja omogućuje obnavljanje tržišta umjesto njegove kanibalizacije", naglašava Siciliano.

Kopirati
Drag cursor here to close