Preminula bh. književnica

Sutra u Sarajevu komemoracija za književnicu Jasminu Musabegović

Književni svijet Jasmine Musabegović, pogotovo onaj koji je ostvaren u njezinim romanima, jedinstvena je pohvala ljubavi i životu, slobodi i dostojanstvu, pohvala modernosti i potrebi za poštovanjem vlastitih tradicijskih vrijednosti.
Kultura / Knjige | 09. 05. 2023. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Književnica Jasmina Musabegović  (1941. - 2023.)

U nedjelju, 7. svibnja 2023. godine, preminula je istaknuta
bosanskohercegovačka književnica Jasmina Musabegović (1941.-2023.), priopćeno je iz Društva pisaca u BiH.

Rođena je 1941. godine u Sarajevu. Najveći dio djetinjstva provela je u Mostaru. Klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet završila je u Sarajevu.

Njezine knjige eseja Rastko Petrović i njegovo djelo, Tajna i smisao književnog djela, Žene i glasovi, zatim romani Snopis, Skretnice, Most, kao i Jasminin ukupni književnostvaralački, urednički, prevodilački, kulturnopromotivni, intelektualni angažman svjedoče o jednoj stabilnoj, uvjerljivoj, autentičnoj, koliko god i dosta, povučenoj, samozatajnoj, skrajnutoj književničkoj biografiji.

Književni svijet Jasmine Musabegović, pogotovo onaj koji je ostvaren u njezinim romanima, jedinstvena je pohvala ljubavi i životu, slobodi i dostojanstvu, pohavala modernosti i potrebi za poštovanjem vlastitih tradicijskih vrijednosti.

U centru pažnje je bosanska žena. Zato se mnoge prozne dionice u njezinim romanima mogu čitati i kao brižljivo stilizirane lirske pohvalnice uspravnosti i strpljenju bosanske žene. Žena i ženskost nisu samo izvori senzualnosti nego su, ujedno, i uzvišenih produhovljenih naravi i vrijednosti...

Za Jasminu Musabegović književnost je imala svoga potpunijeg smisla jedino ako je čuvala, štitila i afirmirala i svoju književnohumanističku dimenziju, navode iz Društva pisaca u BiH.

U srijedu, 10. svibnja 2023. godine, u Narodnom pozorištu u Sarajevu, s početkom u 12,00 sati, bit će održana komemoracija u povodu njezine smrti. Istoga dana obavit će se i sahrana na Gradskom groblju Bare.

Kopirati
Drag cursor here to close