Biblioteka krije pravo blago

Srednja škola primijenjenih umjetnosti predstavila izložbu rijetkih knjiga

Biblioteka Srednje škole primijenjenih umjetnosti u svega 20 kvadrata krije pravo blago.
Kultura / Knjige | 21. 04. 2022. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednja škola primijenjenih umjetnosti, na 33. Internacionalnom sajmu knjiga i učila, postavila je izložbu starih i rijetkih knjiga.

Foto: PR / Izložba Srednje škole primijenjenih umjetnosti

Neke od ovih knjiga ne nalaze se ni u jednom sistemu, a biblioteka Srednje škole primijenjenih umjetnosti u svega 20 kvadrata krije pravo blago.

Foto: PR / Izložba Srednje škole primijenjenih umjetnosti

U posjedu ove Biblioteke nalazi se nekoliko izuzetno vrijednih, čak i unikatnih, primjeraka vrijednih i rijetkih knjiga i publikacija, starih preko stotinu godina. Naime, preteča sadašnje škole je osnovana još 1892. godine kao Škola umjetnih zanata, u tadašnjoj Austro-ugarskoj monarhiji.

Foto: PR / Izložba Srednje škole primijenjenih umjetnosti

''Donijeli smo svoju najvrjedniju knjigu u fondu, to je knjiga iz 1870. godine koja govori o umjetnosti Egipta od sedmog do osamnaestog stoljeća, također izložili smo literaturu iz perioda austrougarske, te literaturu nastalu između dva svjetska rata. Imamo prva izdanja Rafine avlije, Bihoraca Ćamila Sijarića te mnoge druge, tako da na ovoj izložbi zaista možete pronaći rijetke i vrijedne knjige'' rekla je Amina Abdulahović, dipl.komparativista, dipl.bibliotekara.

Kopirati
Drag cursor here to close