Najava

'Sezona berbe' – Magdalena Blažević predstavlja roman o izvanvremenskoj ljubavi

Izdavačka kuća Fraktura objavila je kako će Sezona berbe ''zatraviti čitatelje senzualnošću i neuobičajenim metaforama…''
Kultura / Knjige | 25. 09. 2023. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi roman Magdalene Blažević 'Sezona berbe', kojeg najavljuju kao snovit roman o izvanvremenskoj ljubavi, prepun fine erotike i neponovljivih ljubavnih scena iza kojih se krije priča o propadanju gradova, bit će predstavljen u subotu, 30. rujna u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 19 sati.

Izdavačka kuća Fraktura objavila je kako će Sezona berbe ''zatraviti čitatelje senzualnošću i neuobičajenim metaforama te poetskom snagom prepoznatljivom za pripovjedački glas Magdalene Blažević''.

''Nakon kratkotrajne ljubavne afere s puhačem stakla fotografkinja Una, pod izgovorom da priprema izložbu, odlazi u davno napušteno selo, u roditeljsku kuću, da bi se udaljila od nepodnošljive svakodnevnice. Okom svoga analognog fotoaparata, naslijeđenog od majke Ide, bilježi svoje unutarnje osjećaje izvanjskim slikama. O povratku, neizrecivoj čežnji, lutanjima selom i obližnjim gradićem govori svom ljubavniku, a fotografirajući ostatke zlih vremena nagovještava nekoliko desetljeća staru ljubavnu priču svoje majke, koja se, iako udana, zaljubila u jednog drugog majstora, te je kao i Una danas bila spremna započeti novi život'', navodi se u Frakturinoj najavi romana.

Magdalena Blažević rođena je u Žepču, u Bosni i Hercegovini, 1982. godine.

Objavila je zbirku kratkih priča "Svetkovina" (Fraktura i Kontrast, 2020.) koje su uvrštene u antologiju "Take six: Six Female Balkan Writers" (Dedalus, 2023.), pojedinačne priče prevedene su na engleski, makedonski, ukrajinski i ruski jezik.

Prvi roman "U kasno ljeto" objavljen je 2022. godine u izdanju Frakture, beogradske Booke i sarajevskog Buybooka, a uskoro izlaze prijevodi na francuski, talijanski, katalonski i slovenski jezik.

Roman U kasno ljeto objavljen je i kao radio drama u sklopu dramskog programa Hrvatskog radija, a 2023. osvojio je nagradu tportala za najbolji hrvatski roman objavljen u 2022. godini. Obje knjige ušle su u finale književne nagrade Fric. Dobitnica je nekoliko nagrada za najbolju priču, među kojima Zija Dizdarević (2019.) i Ranko Marinković (2021.)

Kopirati
Drag cursor here to close