"Mostarsko ljeto 2022."

Roman "28.6.1914." predstavljen Mostarcima

"Kao čovjek rođen u tom gradu, imao sam obvezu, želju i radostan sam da sam to ispunio, da napišem jedno književno relevantno djelo", zaključio je Topčić.
Kultura / Knjige | 31. 07. 2022. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman "28.6.1914." Zlatka Topčića promoviran je u subotu u Narodnoj biblioteci Mostar.

"Stjecajem sretnih okolnosti ovo je prvo javno predstavljanje mog novog romana '28.6.1914.' koji govori o sarajevskom atentatu. Mene zaista raduje da je promocija u Mostaru, pred mojom mostarskom publikom, kažem mojom, jer sam ja po majci Hercegovac", ističe autor romana Zlatko Topčić.

"Predstavlja nam izuzetno zadovoljstvo da je ovo prva promocija ovog romana uopće od njegovog izdavanja te smo sretni i zadovoljni što smo baš mi ti koji promoviramo ovaj roman koji je specifičan po mnogo čemu. Dakle, obrađena je jedna historijska tema književnim pristupom. Međutim, potkovana je na osnovu svih povijesnih relevantnih činjenica i pisac je došao do vrlo zanimljivih podataka", naglasio je direktor Narodne biblioteke Mostar, Omer Mičijević.

Foto: PR / Roman "28.6.1914." predstavljen Mostarcima 

Jedan od promotora romana bila je dr. Lejla Žujo Marić, koja navodi o kakvom se romanu radi.

"Riječ je o romanu koji je prvi put objavljen 2019. godine, a već prošle godine, točnije 2021. godine, objavljeno je njegovo novo izdanje pod nazivom '28.6.1914.' roman, revizija. Ono što je zanimljivo za ovaj roman jeste da on polazi od povijesnog datuma 28.6.1914. godine. Iz povijesti nam je poznato da je to datum kada je u Sarajevu izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda. Međutim, ono što je u ovom romanu drugačije, što je zanimljivo i što je svakako vrijedno pažnje jeste da autor ne portretira događaje iz povijesne perspektive, nego u fokus stavlja male, obične ljude i zapravo njihovu poziciju u jednoj novoj eri koja je nastala upravo tog 28.6.1914. godine", navodi Žujo Marić.

Autor romana otkriva što ga je potaklo da se bavi ovom temom i napiše ovaj roman.

Foto: PR / Roman "28.6.1914." predstavljen Mostarcima 

"Roman '28.6.1914.' je jedna velika tema koju su ogledali mnogi europski pisci i ja sam pokušao, u granicama svojih mogućnosti, da u tom romanu na najpotpuniji način izrazim svoju poetiku. Kritika mi daje za pravo da sam to uspio, a evo čitatelji će na kraju reći pravu riječ. Rođen sam u Sarajevu. Moje Sarajevo je slavno po dva katastrofalna događaja nažalost. Dalo je svijetu mnogo značajnih ljudi, ali je čuveno po tragedijama, jednoj na početku XX stoljeća, to je ovaj 28.6.1914. godine nakon kojeg je nastao veliki rat, pokolj u kojem je stradalo desetine milijuna ljudi i na kraju stoljeća opsada Sarajeva. Kao čovjek rođen u tom gradu, imao sam obvezu, želju i radostan sam da sam to ispunio, da napišem jedno književno relevantno djelo", zaključio je Topčić.

Moderator promocije bila je Anisa Mujić, a atmosferu je uz pjesmu i zvuke gitare upotpunio glazbenik Adnan Pajević.

Foto: PR / Roman "28.6.1914." predstavljen Mostarcima 
Kopirati
Drag cursor here to close