Autora Nikole Vučića

Promovirana prva knjiga o toksičnoj muškosti u Bosni i Hercegovini

Knjiga afirmira široku lepezu maskulinih identiteta i nijedan se ne uzdiže na neko uzvišeno simboličko mjesto.
Kultura / Knjige | 30. 03. 2021. u 21:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini objavila je novu publikaciju, ovaj put autorsku knjigu Nikole Vučića, bh. novinara, istraživača kulture i urednika emisije “Izvan okvira” na N1 televiziji o temi toksične muškosti, što je prva domaća publikacija na našem prostoru koja otvara prostor za kritičku analizu toksičnog maskuliniteta.

Autor kaže da je na Kritici toksične muškosti radio s namjerom da bosanskohercegovačkoj javnosti ponudi znanstveno utemeljene, savremene i progresivne ideje o muškosti, koje nisu na valovima tradicionalnih ideologija kojima je namjera rodne uloge držati zabetoniranima.

“Sretan sam da je njemačka Fondacija Friedrich Ebert prepoznala značaj teme. Rezultat toga je ova publikacija, koja može poslužiti i kao priručnik za prepoznavanje toksičnih elemenata u svom ponašanju, to vrijedi prije svega za muškarce. Vjerovao sam da je to korisno, zato sam i išao raditi na tome tako pasionirano”, rekao je Nikola Vučić.

On je naglasio da knjiga afirmira široku lepezu maskulinih identiteta i da se nijedan ne uzdiže na neko uzvišeno simboličko mjesto. Na kritičke reakcije u svijetu, kad je riječ o samom konceptu tzv. toksične muškosti, autor publikacije kaže da su uglavnom rezultat zaostalih ideologija te da ne postoje uvjeti da bi se uopće vodila rasprava sa tim strujama.

“Primjedbe su u pravilu neutemeljene, kroz njih se želi reći da je ova ideja kritičkog odnosa prema toksičnim maskulinim identitetima zapravo neka uvezena, zapadnjačka ideologija kojom muškarcima poručuje da su nepoželjni takvi kakvi jesu. To nema veze s mozgom. Nitko nikom ne poručuje da je nepoželjan kao čovjek. Nepoželjna mogu biti ponašanja, i na to kritika želi baš skrenuti pažnju”, rekao je autor publikacije koju su preporučile na čitanje dvije sveučilišne profesorice iz oblasti psihologije i rodnih studija, dr. Dženana Husremović i dr. Zilka Spahić Šiljak.

Profesorica rodnih studija Zilka Spahić Šiljak navela je da djelo otvara oči čitateljima o posljedicama toksične muškosti na živote pojedinca i društva u cjelini, ali i ohrabruje da se ideološke konstrukcije propituju, a toksični elementi mijenjaju.

Sveučilišna profesorica Dženana Husremović osvrnula se na publikaciju riječima da toksična muškost vodi i muškarce u negativna stanja, a posljedice se mogu reflektirati i na mentalno zdravlje.

Promociji publikacije prisustvovali su brojni aktivisti/ce, branitelji/ce ljudskih prava i istraživači/ce, kao i predstavnici/e međunarodnih organizacija i veleposlanstava.

Kopirati
Drag cursor here to close