Mostarsko ljeto

Promovirana knjiga Priče iz Hercegovine Senadina Volodera

U okviru tradicionalne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto'' večeras je u Muzeju Hercegovine Mostar upriličena promocija knjige ''Priče iz Hercegovine'', autora Senadina Volodera.
Kultura / Knjige | 25. 07. 2021. u 21:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru tradicionalne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto'' večeras je u Muzeju Hercegovine Mostar upriličena promocija knjige ''Priče iz Hercegovine'', autora Senadina Volodera.

Knjiga sadrži 40 izabranih tekstova objavljivanih u protekle tri godine u bosanskohercegovačkim i regionalnim medijima – Al Jazeera Balkans i Agencija Anadolija, u printanim medijima – tjedni magazin Stav i IIN Preporod, te na portalu Akos.ba

Foto: PR / Promovirana knjiga Priče iz Hercegovine Senadina Volodera

Tekstovi u knjizi su podijeljeni u tri poglavlja na 200 stranica.

''Ovo je moja prva knjiga, koja sadrži 40 tekstova koji su nastajali u posljednje tri godine i koji su tematski vezani za Hercegovinu. Govorim o životu i ljudima u prošlim vremenima, ali i danas. Geografski knjiga pokriva područje cijele doline Neretve, od Prozora, Jablanice, Konjica, Mostara, Čapljine i Stoca, a s druge strane sadrži i  price o Nevesinju i Grudama.  Historijski gledano imamo price i reportaže vezane za antiku i srednji vijek, Drugi svjetski i posljednji rat. Obrađene su tu i neke aktualne teme i život koji živimo u vrijeme pandemije korona virusa . Kao geograf koji stjecajem okolnosti već 20 godina živi i radi u Sarajevu i koji se obreo u novinarstvu, ovom knjigom sam htio predstaviti naše hercegovačke vrijednosti široj čitateljskoj publici”, rekao je autor.

''Doprinos ove knjige rasvjetljivanju i očuvanju svakojakog hercegovačkog blaga je neupitan. Mnogo je kazano i istraženo. Mnogo toga još uvijek čeka da se kaže i pokaže. Upravo tu je možda i najveće postignuće ove knjige, jer, dok čitamo i tabirimo “Priče iz Hercegovine”, nestrpljivo iščekujemo novu knjigu na tragu ove. Istog ili drugačijeg naslova, iz pera Sanadina ili nekog drugog – kako god. Sanadin će nastaviti, a njegovo pisanje će biti utoliko važnije, kada ova knjiga ponuka i druge autore na slične poduhvate, jer, Hercegovina ima i uvijek će imati svoje Hasandediće i Džumhure. Živi bili pa vidjeli!”, poručio je promotor Safet Pozder.

Foto: PR / Promocija knjige Priče iz Hercegovine održana u Muzeju Hercegovine

''Studiozan i realističan pristup temama koje obrađuje je glavno obilježje ove knjige. Drugo obilježje je njegovo vjerovanje u mlade ljude s ovih područja, Kojima u svojim pričama daje pozamašan prostor.  Ova knjiga će sasvim sigurno, obzirom da slikovito dočarava život , biti izvor za istraživanje budućim generacijama”, istaknuo je drugi promotor Asim Krhan, direktor Muzeja Hercegovine Mostar.  

''Mostarsko ljeto'' se nastavlja u utorak 27.7.2021. promocijom knjige/ izložbom ''Ćirilični i epigrafski spomenici srednjovjekovne Bosne i Hercegovine”, autora Šefika Bešlagića, koja će biti upriličena u Centru za kulturu s početkom u 19 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close