BZK Preporod

Promocija knjige ''Svjetovi u kovitlacu'' Elbise Ustamujić

Knjiga Svjetovi u kovitlacu je naučna monografija o književnom opusu, jednog od najplodnijih bošnjačkih pisaca.
Kultura / Knjige | 06. 06. 2022. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji BZK ''Preporod'' – Gradsko društvo Mostar, u utorak, 7.6. u 19:00 u Centru za kulturu Mostar održat će se predstavljanje knjige Svjetovi u kovitlacu: O poetici Huseina Bašića prof. em. dr. Elbise Ustamujić. U programu će sudjelovati: prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK ''Preporod'' u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Alija Pirić, prof. dr. Vedad Spahić, prof. dr. Lejla Žujo-Marić te autorica knjige prof. em. dr. Elbisa Ustamujić.

Knjiga Svjetovi u kovitlacu je naučna monografija o književnom opusu, jednog od najplodnijih bošnjačkih pisaca, koji nije u odgovarajućoj mjeri poznat i prisutan u Bosni i Hercegovini.

Za roman Tuđe gnijezdo dobio je nagradu ''Svjetlosti'', a za ciklus romana Krivice I,II,III dobio je, na konkursu s temom iz rata i revolucije, prvu nagradu među 147 prispjelih radova, 1985.

Husein Bašić (1938 - 1907) je bošnjački i crnogorski književnik i akademik koji je objavio 30 knjiga: 10 romana, tri knjige pripovijedaka, 11 zbirki poezije, dvije knjige antiratne proze, 2ždvijee knjige iz usmenog stvaranja Bošnjaka u kompletu četiri toma: Antologije Usmeno stvaranje Bošnjaka iz Crne Gore i Srbije ( Lirika, Epika, pripovijetke) i Hrestomatija. To je kapitalno djelo bošnjačke kulture.

Kopirati
Drag cursor here to close