Erich Maria Remarque

Prije 125 godina rođen je autor kultnog romana "Na zapadu ništa novo"

Uspjeh je postigao antimilitarističkim romanom "Na zapadu ništa novo" (1929), koji je preveden na pedesetak jezika i više puta ekraniziran. Djelo prikazuje grozote ratne svakidašnjice i solidarnost vojnika, "malih ljudi".
Kultura / Knjige | 22. 06. 2023. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 125 godina, 22. lipnja 1898. u Osnabrücku je rođen slavni njemački književnik Erich Maria Remarque (pravim imenom Erich Paul Remark).

Bio je vojnik u I. svjetskom ratu, više puta ranjavan, a od 1922. novinar u Hannoveru, poslije u Berlinu.

Uspjeh je postigao antimilitarističkim romanom Na zapadu ništa novo (Im Westen nichts Neues, 1929), koji je preveden na pedesetak jezika i više puta ekraniziran.

Djelo prikazuje grozote ratne svakidašnjice i solidarnost vojnika, "malih ljudi". Roman Na zapadu ništa novo je portret jedne generacije koja je u euforiji ostavila školske klupe i otišla u rat. I na kraju izginula u smrtonosnoj ratnoj mašineriji.

Krvoproliće u rovovima, noći pod kišom granata i dosada između dva juriša: sve to je na svojoj koži doživio Remarqueov mladi regrut i pripovjedač u romanu. Senzibilni đak postao je otupjelo polubiće.

Video: All Quiet on the Western Front | Official Trailer | Netflix

Remarque je vrlo drastično opisao ratna događanja, iako je on osobno na fronti bio vrlo kratko. Godine 1916. je mobiliziran još kao đak, ali je vrlo brzo ranjen i prebačen u ratnu bolnicu.

Tamo je slušao priče s fronte teških ranjenika, pravio bilješke i od toga je kasnije nastao njegov svjetski poznat roman. I dugo je tvrdio da je sve to sam doživio.

Tradicionalnim pripovjednim sredstvima Remarque u svojim romanima ocrtava njemačku povijest između 1914. i 1945., pri čem pokazuje izraženo pacifističko stajalište te istupa protiv nacizma.

Njegove su knjige 1933. u Njemačkoj bile javno spaljene, a njemu oduzeto njemačko državljanstvo te je od 1939. živio u SAD-u, a nakon rata, naizmjenično u SAD-u i Švicarskoj. Umro je 25. rujna 1970. u švicarskom Locarnu.

Ostala djela: Povratak (Der Weg zurück, 1931), Tri ratna druga (Drei Kameraden, 1938), Ljubi bližnjega svoga (Liebe deinen Nächsten, 1941), Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe, 1946), Iskra života (Der Funke Leben, 1952), Doba za život i doba za smrt (Zeit zu leben und Zeit zu sterben, 1954) i dr.

Video: TV kalendar 22.06.2016. (Erich M. Remarque)
Kopirati
Drag cursor here to close