Prvo lice jednine

Prevedena na hrvatski još jedna knjiga Harukija Murakamija

Njegovu zibirku priča "Prvo lice jednine" kritika je ocijenila kao "blistav i genijalan povratak u vrhunsku pripovjedačku formu".
Kultura / Knjige | 20. 12. 2021. u 07:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakladnik Vuković&Runjić objavio je novu zbirku priča slavnog japanskog književnika Harukija Murakamija "Prvo lice jednine", objavila je Hina.

Haruki Murakami najpopularniji je i u svijetu najprevođeniji suvremeni japanski pisac. Rođen je u Kyotu 1949., a danas živi u blizini Tokija. Djela su mu prevedena na više od pedeset jezika. Dobitnik je mnogih književnih priznanja, uključujući Jeruzalemsku nagradu, Nagradu Franz Kafka i Nagradu Hans Christian Andersen. Najpopularnije mu je ostvarenje "Norveška šuma" (1987.), kultni roman japanske mladeži 1980-ih i 1990-ih.

Njegovu zibirku priča "Prvo lice jednine" kritika je ocijenila kao "blistav i genijalan povratak u vrhunsku pripovjedačku formu".

"Svih osam majstorskih priča u ovoj zbirci kazuje nam u prvom licu klasični Murakamijev pripovjedač", stoji u najavi. "Od nostalgičnih uspomena iz mladosti, meditacija o glazbi i strasti za bejzbol do snovitih scenarija, susreta s majmunom koji govori i izmišljenih jazz albuma, ove priče kao da ruše granice što dijele naš um od vanjskoga svijeta. Povremeno se pojavljuje i pripovjedač, koji je možda Murakami osobno, a možda i nije", dodaje se.

Je li ovo memoarska proza ili čista fikcija? Čitatelj mora sam odlučiti. Filozofske i zagonetne priče u "Prvom licu jednine" govore o ljubavi i samoći, djetinjstvu i sjećanju… ali onako kako to zna samo Murakami. Prijevod potpisuje Maja Šoljan.

Kopirati
Drag cursor here to close