Široki Brijeg

Predstavljena knjiga ”Kako zdravije i dulje živjeti” Žarka Šantića

Posebno poglavlje knjige Šantić posvetio je duhanu te rizike i bolesti koje uzrokuje konzumacija duhana.
Kultura / Knjige | 21. 09. 2022. u 07:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prof. sc. Žarko Šantić, poznati širokobriješki liječnik i sveučilišni profesor, u Širokom Brijegu predstavio je svoju novu knjigu "Kako zdravije i dulje živjeti".

''Teme u mojoj knjizi ”Kako zdravije i dulje živjeti” u mnogome su odredile svakodnevne probleme i tegobe mojih pacijenata, a to je na neki način bio glavni motiv za pisanje ove knjige. Mislio sam opisati te njihove svakodnevne poteškoće uz savjete i lijekove koje im dajem, pa da pacijenti mogu pročitati i na neki način sami sebi olakšati i pomoći na određene načine koji su opisani u ovoj knjizi'' kazao je Šantić u izjavi za Fenu.

Posebno poglavlje knjige Šantić posvetio je duhanu te rizike i bolesti koje uzrokuje konzumacija duhana.

Dodao je da je kao liječnik osjetio potrebu da skrene pozornost na opasnosti od konzumiranja duhana i bolesti koje on izaziva, u prvom redu kroničnu plućnu bolest, rak pluća, rak drugih organa, bolesti srca i druge bolesti.

''S obzirom da sam i sam bio pušač, opisao sam kronologiju dolaska ove biljke u Europu i BiH. Opisana je zlouporaba duhana u farmaciji, jer je nekada bio propisivan kao lijek za sve moguće bolesti kao univerzalni lijek. U knjizi sam dao opise najsuvremenijih svjetskih recepata kako ostaviti duhan i kako se osloboditi ovisnosti'', istaknuo je Šantić.

Govoreći o razvoju medicine i suvremenoj dijagnostici, Šantić je kazao kako je posljednjih godina ostvaren ogroman napredak, ali je naglasio da je i dalje od presudne važnosti kvalitetan odnos pacijenta i liječnika.

Po njegovim riječima, taj odnos mora se zasnivati na povjerenju i otvorenosti kako bi se lakše došlo do ispravne dijagnoze i na pravi način pomoglo pacijentu.

''Jako je važno povjerenje između doktora i pacijenta, a to povjerenje se ne može steći za jedan dan i jedan susret. Taj odnos se mora graditi i liječnik mora prihvatiti pacijenta na ljudski i topli način. Ne može se, recimo, samo tako kazati pacijentu da prestane pušiti. To je najlakše reći i to sam pacijent zna, ali treba jedan topal ljudski pristup kroz koji ćemo prihvatiti pacijenta i pomno ga pregledati, a kad pacijent osjeti bliskost, toplinu i ljudskost onda je to povjerenje preko kojega se lakše dolazi do dijagnoze'', poručio je Šantić.

Žarko Šantić završio je Medicinski fakultet u Sarajevu 1964. godine, a specijalistički ispit položio je 1973. godine u Sarajevu. Magistarski rad obranio je 1980., a doktorat medicinskih znanosti 1983. godine na Univerzitetu Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Od početka rada Medicinskog fakulteta 1997. godine u Mostaru uključen je u izvođenje nastave na katedri Uvoda u medicinu i Internu medicinu I, te Povijest medicine i Medicinsku gerontologiju.

Nakon otvaranja Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru 2000. godine biran je u dva mandata za prodekana Fakulteta. Nastavu je obavljao na više katedri i bio je mentor brojnih diplomskih, magistarskih te doktorskih radova na navedena dva fakulteta sve do 2021. godine.

U domaćim i stranim časopisima objavio je više od 50 znanstvenih radova, sudjelovao i izlagao radove na brojnim kongresima, a za svoj rad dobio je veliki broj nagrada i priznanja.

Posljednjih godina bavi se nutricionizmom i gerontologijom. Pored toga, gotovo šest desetljeća redovito i svakodnevno prima pacijente. Daje im naputke o zaštiti, jačanju zdravlja, odjeljenju i liječenju bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close