Festival književnosti

Poligon prelazi granice: 'Želimo publiku koja cijeni pisanu riječ'

Ovogodišnji festival održava se na temu "Granice", a kao i proteklih, i ove godine posjetitelje Poligona očekuju književna čitanja, razgovori i druženja s autorima.
Kultura / Knjige | 17. 10. 2018. u 13:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrto izdanje regionalnog festivala književnosti "Poligon" održat će se od 18. do 21. listopada na više lokacija u Mostaru, a okupit će značajna imena iz BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije, rečeno je u srijedu na konferenciji za medije u Mostaru. 

Ovogodišnji festival održava se na temu "Granice", a kao i proteklih, i ove godine posjetitelje 'Poligona' očekuju književna čitanja, razgovori i druženja s autorima. Gosti 'Poligona' su Almin Kaplan, Ahmed Burić, Anita Pajević (BiH), Ivan Herceg, Andrija Škare, Goran Matović (HR), Richard Schuberth (Austrija), Siniša Tucić, Petar Matović (Srbija). 

"Jedna od glavnih preokupacija, kako u medijima tako i kulturnoj i političkoj sceni su migracije i s njima povezane granice, kulturološke, fizičke i druge. Zadatak je književnosti da granice prelazi i pomogne nam da ih i sami pređemo jer za slobodan duh ne postoje ograde od žice ili betonski zidovi",  izjavio je direktor i pokretač 'Poligona' Mirko Božić. 

Ove godine u programu 'Poligona' upravo će se govoriti o načinima kako su se u vlastitom iskustvu uspjeli srušiti neki zidovi uz pomoć književnosti, te što bi se od toga moglo primijeniti drugdje, a o čemu će govoriti austrijski gost Richard Schuberth. 

"Cilj je 'Poligona' formiranje stalne književne publike u gradu, koja bi bila poticaj za nove programe najviše kvalitete, kakvu Mostar zaslužuje. Mostar je grad koji je dugo i tradicionalno obilježen pisanom riječi, grad koji želi biti Europska prijestolnica kulture - u takvom gradu želja i nastojanja 'Poligona' su okupiti i stvoriti publiku koja cijeni pisanu riječ. Želja je da se publika upozna s autorima, da književna čitanja budu dijalog autora i publike", naglasio je Božić. 

Napomenuo je kako 'Poligon' u program želi uključiti sve skupine društva, a posebno one kojima kultura nije dostupna u jednakoj mjeri kao i ostalima, kako što su djeca bez roditelja ili osobe s poteškoćama u razvoju. 

"Vjerujemo da će 'Poligon' privući ne samo publiku iz grada nego i njegove okolice i time višestruko povećati dosad uobičajene brojeve posjećenosti na književnim događanjima", ustvrdio je Božić. 

Otvaranje festivala 'Poligon' zakazano je za četvrtak, 18. listopada, u Hrvatskom domu "herceg Stjepan Kosača" u 20 sati kada su planirani razgovori sa Sinišom Tucićem, Petrom Matovićem i  Richardom Schuberthom. 

Istu večer bit će prikazan i kratki film Narcisa Alispahića 'Pobacani pasvordi', te kolaž Gorana Matovića 'Valja nama preko rijeke'. 

U petak, drugi dan festivala, Ivan Herceg održat će predavanje u Gimnaziji 'fra Grgo Martić', Andrija Škare u Osnovnoj školi 'Petar Bakula', a Goran Matović u Četvrtoj osnovnoj školi. Sva predavanja počinju u 11 sati. Istog dana, u Calamus Clubu od 20 sati održat će se čitanje Hercega i Škare. 

U subotu će biti upriličen izlet - vinske ceste/Muzej Humac, zatim predavanje Selme Raljević u Kosači od 17 sati, te čitanje (Kaplan/Burić/Pajević) koje će se održati u Pozorišnoj kavani Mostar od 20 sati. 

Koordinator festivala Damir Puvača kazao je kako će nakon dnevnog programa festivala svaku večer od 22 sata biti upriličen after party za sve goste i posjetitelje festivala. 

"Tako je za četvrtak planiran after party u Coco Locu, gdje će nastupiti duo Hektor & Merita koji će izvoditi španjolsku flamenco glazbu. U petak je u Calamus Clubu na programu glumac i glazbenik Bojan Beribaka, dok će u subotu after party biti održan u Pozorišnoj kavani gdje će nastupiti DJ Šef", kazao je Puvača. 

 Četvrto izdanje festivala "Poligon" završit će u nedjelju, 21. listopada, u Gradskom parku u Mostaru u 11 sati, i to programom čitanje & vinil piknik svih sudionika festivala. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close