John Updike

On je za mnoge posljednji veliki američki književnik

Kritičari su nerijetko isticali kako je upravo on najpreciznije ili najpristupačnije opisivao kontradikcije poslijeratne Amerike, zbunjene borbom za ljudska prva, pokretom za emancipaciju žena i ratom u Vijetnamu.
Kultura / Knjige | 18. 03. 2022. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / John Updike (18. ožujka 1932., Reading, Pennsylvania - 27. siječnja 2009., Danvers, Massachusetts)

Na današnji dan prije 90 godina, 18. ožujka 1932. rođen je u Readingu, Pennsylvania, slavni američki književnik John Updike.

Updike je diplomirao na Harvardu 1954. godine. Po završetku studija pohađao je Ruskinovu školu crtanja i likovne umjetnosti na Sveučilištu u Oxfordu s ambicijom da postane crtač. Nakon povratka u Sjedinjene Države, Updike i njegova obitelj preselili su se u New York, gdje je postao redoviti suradnik New Yorkera.

Novinar magazina New Yorker bio je od 1955. do 1957., a od 1957. je živio u Beverly Farmsu u Massachusettsu.

Plodan pisac, čija su djela često dolazila na liste najprodavanijih knjiga, Updike je tijekom svoje pedesetogodišnje karijere napisao više od 50 knjiga.

U romanima, pripovijestima, dramama, zbirkama pjesama i memoarima zaokupljen je svakodnevnim životom i skučenim svjetonazorom američke srednje klase.

Najpoznatiji je po romanesknoj tetralogiji o Zecu (Rabbit), nazvanoj prema nadimku glavnog lika Harryja Angstroma, tipična Amerikanca niže srednje klase, koji zastupa opća mjesta i vrijednosti (Bježi, Zeče, bježi – Rabbit, Run, 1960; Povratak Zeca – Rabbit Redux, 1971; Zec je bogat – Rabbit Is Rich, 1981; Zec se odmara – Rabbit at Rest, 1990).

Uz te romane, priznanja mu je donio i roman Parovi (Couples, 1968) te ga je svojom tematikom potvrdio kao kroničara bračnih odnosa i preljuba.

Odmak od omiljene regionalne novoengleske perspektive usredotočene na provincijalne gradiće, ostvario je u romanu o Africi, Državni udar (The Coup, 1978).

Tijekom 1980-ih istaknuo se romanom Vještice iz Eastwicka (The Witches of Eastwick, 1984). Tada se, kao i 1990-ih, intertekstualno referirao na Williama Shakespearea (Gertruda i Klaudije – Gertrude and Claudius, 2000) i Nathaniela Hawthornea.

U romanu Terorist (Terrorist, 2006) bavi se posljedicama terorističkoga napada na SAD. Objavio i mnoge umjetničke i književne kritike.

Veličinom opusa, iako prostorno i vremenski ograničene vizije te kadšto hipertrofirana stila, jedan je od najistaknutijih američkih književnika druge polovice XX. stoljeća.

Kritičari su nerijetko isticali kako je upravo on najpreciznije ili najpristupačnije opisivao kontradikcije poslijeratne Amerike, zbunjene borbom za ljudska prva, pokretom za emancipaciju žena i ratom u Vijetnamu.

Video: The Witches of Eastwick (1987) Official Trailer

"Bio je dio američke književnosti onoliko koliko je Amerika bila dio njegova opusa", najčešći je komentar američkih medija, a u jednom od njegovih posljednjih intervjua za online magazin Salon u uvodu je napisano: "Updike kao posljednji veliki američki književnik doslovce natkriljuje aktualnu produkciju".

Brojni su ga i kritizirali. Možda najcitiranija izjava na tu temu je ona Normana Mailera koji ga je opisao kao pisca kojeg cijene samo oni koji ne znaju ništa o pisanju.

Svejedno, Updike je osvojio gotovo sve američke nagrade, uključujući i dva Pulitzera. Jedina nagrada koja ga je mimoišla bila je Nobelova nagrada.

Zanimljivo, Updike je jedan od četvorice američkih pisaca koji su dva puta osvajali Pulitzerovu nagradu. Uz njega su to uspjeli i Booth Tarkington, William Faulkner i Colson Whitehead.

Updike se oženio Mary E. Pennington, studenticom umjetnosti na Radcliffe College , 1953. godine, dok je još bio student na Harvardu. Pratila ga je u Oxford , gdje je rođeno njihovo prvo dijete, Elizabeth (1955.). Par je imao još troje djece: književnik David (rođen 1957.), umjetnik Michael (rođen 1959.) i Miranda (rođena 1960.). John i Mary su se razveli1974.

Updike se 1977. oženio Marthom Ruggles Bernhard, s kojom je živio više od trideset godina u Beverly Farmsu. Preminuo je od raka pluća u hbolnici u Danversu, Massachusetts , 27. siječnja 2009. u dobi od 76 godina.

Video: John Updike: Advice to Young Writers
Kopirati
Drag cursor here to close