Sedma konferencija

Održana konferencija direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Europe

Okupljeni sudionici bili su direktori biblioteka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, te njihovi suradnici koji se u svojim nacionalnim bibliotekama bave digitalizacijom.
Kultura / Knjige | 09. 10. 2018. u 14:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Relja Ivanić/ superprostor.com  / Narodna biblioteka Srbije

Sedma konferencija direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Europe (SEENL), tijela osnovanog po ugledu na način umrežavanja nacionalnih biblioteka Europe kroz konferenciju direktora nacionalnih biblioteka Europe, održana je u Narodnoj biblioteci Srbije.

Središnja tema konferencije bila je proces i stanje digitalizacije u nacionalnim bibliotekama jugoistočne Europe i problemi čuvanja i zaštite digitalnih objekata, sa osvrtom na probleme smještanja, čuvanja i zaštite fizičke građe.

Okupljeni sudionici bili su direktori biblioteka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore,  Grčke,  Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, te njihovi suradnici koji se u svojim nacionalnim bibliotekama bave digitalizacijom.

Suradnici su uz pomoć prezentacija predstavili iskustva u oblasti najnovijih trendova u razvoju digitalnih kolekcija u svojim bibliotekama, kao i digitalnih alata za upravljanje podacima. Predstavljeni su aktualni projekti, od kojih mnogi zajednički, a sa tim u vezi podvučen je i značaj umrežavanja, dijeljenja resursa, kao i planskog i strateškog unapređivanja oblasti digitalizacije kroz nastavak suradnje u budućim projektima.

Uz konferenciju je održana i dvodnevna radionica, koju je podržala konferencija direktora nacionalnih biblioteka Europe kroz grant dugogodišnjeg direktora Kraljevske biblioteke u Danskoj Erlanda Koldinga Nilsena. Grant se dodjeljuje svake godine jednoj biblioteci članici za poticanje međunarodne saradnje i jačanje veza između nacionalnih biblioteka Europe.

Potpisana su i dva važna memoranduma o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne i univerzitetske biblioteke "Sv. Kliment Ohridski" u Skoplju, te između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Bugarske, priopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close