Knjiga o mladosti, ljubavi i traganju za snovima

Objavljen "Potop", novi roman nagrađivanog autora Damira Karakaša

"Potop" je emotivna bomba, prepuna preciznih, izrazito sugestivnih metafora vulkanske snage i naboja, pisana čistim, jasnim, "sporim" jezikom, kojim ovaj pisac pokušava natjerati čitatelja "da čita sporo, da mu svaka riječ bude važna".
Kultura / Knjige | 31. 03. 2023. u 23:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakladnik OceanMore upravo je objavio "Potop", novi roman nagrađivanog hrvatskog književnika Damira Karakaša.

"Potop" je autor opisao kao knjigu "o mladosti, ljubavi i traganju za snovima", roman o ratu iz jedne nove vizure, ali i ljubavni roman.

Nakon što je koncem 2021. uzburkao književnu javnost i čitateljsku publiku objavom šokantnog, intimnog romana "Okretište", u kojemu se suočava s traumatičnim događajem u kojemu je gotovo izgubio život – za koji je dobio Nagradu Meša Selimović – Karakaš se u novoj knjizi ponovo vraća svojoj prepoznatljivoj lirskoj prozi.

"Potop" je emotivna bomba, prepuna preciznih, izrazito sugestivnih metafora vulkanske snage i naboja, pisana čistim, jasnim, kako on voli reći, "sporim" jezikom, kojim ovaj pisac pokušava natjerati čitatelja "da čita sporo, da mu svaka riječ bude važna, jer mislim da će književnost i opstati zahvaljujući sporosti", piše Tportal.hr.

Kao motive za inspiraciju u pisanju svojeg novog romana "Potop", Karakaš izdvaja akvarele Karla Sirovyja, glazbu Glenna Goulda "dok svira sagnute glave a nos mu ponekad dodiruje tipke", knjige Cvetajeve, Kiša, Camusa, Borcherta, Platonova i, naravno, Remizova, koji je uz pisanje izrezivao od papira đavolčiće i govorio da jezik u literaturi mora biti kao nakostriješene bodlje ježa.

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica, pored Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je u Zagrebu i Splitu kao novinar, od 2001. živio je u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržavao sviranjem harmonike.

U Parizu je na Novoj Sorboni studirao francuski jezik, izvodio performanse te izlagao konceptualne radove.

Objavio je dosad knjigu putopisa "Bosanci su dobri ljudi" (1999.), zbirke priča "Kino Lika" (2001.), po kojoj je snimljen istoimeni film, "Eskimi" (2007.) i "Pukovnik Beethoven" (2012.), drame "Skoro nikada ne zaključavamo" (2009.), "Snajper" (2013.) i "Avijatičari" (2021.), te romane "Kombetari" (2000.), "Kako sam ušao u Europu" (2004.), "Sjajno mjesto za nesreću" (2009.), "Blue Moon" (2014.), "Sjećanje šume" (2016., nagrade Fric, Kočićevo pero i Premio Itas), "Proslava" (2019., nagrada tportala za najbolji roman godine) i "Okretište" (2021., nagrada Meša Selimović).

Djela su mu prevedena na desetak jezika, nagrađivan je u Hrvatskoj i inozemstvu. Otac je triju kćeri. Živi i radi u Zagrebu.

Damir Karakaš za Bljesak.info: Proza, ako je prava, ne smije imati milosti prema nikome

Kopirati
Drag cursor here to close