Istaknuti pjesnik

Prije 95 godina: Na današnji dan preminuo A.B. Šimić

Šimić je, smatraju kritičari, uz Tina Ujevića i Miroslava Krležu najistaknutiji hrvatski pjesnik modernizma
Kultura / Knjige | 02. 05. 2020. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski pjesnik, esejist, kritičar i prevoditelj, hercegovačkih korijena, Antun Branko Šimić preminuo je na današnji dan prije 95 godina, u svojoj 27 godini života.

Napisao je brojne eseje, književne i likovne kritike, polemike o novom pjesništvu, nekoliko kraćih proza, dnevnik, autobiografiju, nekoliko dramskih fragmenata, te započeo roman Dvostruko lice.

Velik dio Šimićeva opusa ostao je neobjavljen do 1950-ih i 1960-ih, među ostalim i nekoliko dramskih fragmenata te započeti roman Dvostruko lice. Sabrana djela koje je uredio njegov brat Stanislav Šimić objavljena su 1960. godine.

Šimić je, smatraju kritičari, uz Tina Ujevića i Miroslava Krležu najistaknutiji hrvatski pjesnik modernizma, zaslužan za popularizaciju slobodnoga stiha i novih kompozicijskih načela, kao i za definitivnu integraciju hrvatskoga pjesništva u europske književne tokove.

Pjesnik je prije 15 godina na križanju ulica kralja Tvrtka i kralja Zvonimira u Mostaru dobio mali park i spomenik u Mostaru, koji je podigla Matica hrvatska.

Kopirati
Drag cursor here to close