(S)MISAO ŽIVOTA, (za)bilješke i (p)ogledi

Na Festivalu knjige u Zagrebu predstavljena nova knjiga Anite Martinac

U bogatom programu književnih događanja i koncerata, te izložbi, predstavljeni su ogranci Matice s novim izdanima knjiga.
Kultura / Knjige | 20. 09. 2022. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Matici hrvatskoj od 15. do 18. rujna održan je Prvi festival knjige ''Matica dobrih knjiga''.

U bogatom programu književnih događanja i koncerata, te izložbi, predstavljeni su ogranci Matice s novim izdanima knjiga.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran rekao je kako je posebno ponosan što ovaj festival otvara u godini kada Matica hrvatska obilježava 180 godina svojega postojanja.

Želja je, kako je rekao, na ovaj način pokazati bogatstvo knjiga koje objavljuje Matica hrvatska u Zagrebu, ali i svi njezini ogranci, njih 28 iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te šest njezinih srodnih izdavača. Također su sudjelovale i nakladničke kuće Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. 

U četiri dana održano je ukupno trideset devet predstavljanja.Ideja o samom festivalu dugo godina je tinjala među najagilnijim ograncima a jedan takav je i Ogranak Matice hrvatske u Čiluku koji se također predstavio u sklopu festivala

Rad ogranka predstavo je predsjednik Andrija Stojić a predstavljena je nova knjiga najplodonosnije autorice Anite Martinac (S)MISAO ŽIVOTA, (za)bilješke i (p)ogledi.

Moderaciju predstavljanja vodila je izvrsna Zrinka Turalija Kurtak, koja je istaknula značaj nove knjige i iskazala oduševljenje odabranim tekstovima te predstavila autoricu Martinac vrsnom književnicom, dobrom poznavateljicom geopolitičkih zbivanja, povijesnih gibanja, političkih i kulturoloških odnosa na ovim prostorima, što je čini relevantnim sugovornikom i po temama koje su jako zanemare. Knjiga je izazvala zanimanje publike, a naglašeno je da je upravo predstavljanja Ogranka

Matice hrvatske okupilo najveći broj posjetitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close