Šantićeve večeri poezije

Mostar: Predstavljena knjiga 'Aleksa Šantić - Stripovijetke'

Odabrano je pet Šantićevih pripovijedaka "Ljubav sirotice", "Oče blagoslovi", "Amazonka", "Kradljivci" i "Osveta", a njih su ilustrirali i adaptirali Predrag Ikonić i Milan Mladić.
Kultura / Knjige | 09. 10. 2021. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vladičanskom dvoru predstavljena je knjiga "Stripovijetke - Aleksa Šantić" i otvorena istoimena izložba u okviru 102. Šantićevih večeri poezije.

Predsjednica SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović podsjetila je da je suradnja s Narodnom univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske započela prošle godine na 101. Šantićevim večerima poezije, a da su današnja promocija knjige i izložba nastavak te suradnje.

Foto: SPKD Prosvjeta / Predstavljena knjiga 'Aleksa Šantić - Stripovijetke' i otvorena istoimena izložba

''Ovaj projekt je uspješno realizirala naša prijateljska kuća Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske. Na ovaj način "Prosvjeta" nastoji kroz izdavačku djelatnost nanovo aktualizirati Šantića i približiti ga novim generacijama, pa i djeci. Šantić u stripu je nešto sasvim novo i jako zanimljivo'' - rekla je Bjelica Šagovnović.

Podsjetila je da su na ovogodišnjim 102. Šantićevim večerima poezije predstavljena i Sabrana djela Alekse Šantića tako da se može reći da "Prosvjeta" uspješno radi na izdavačkoj djelatnosti i na tome da Šantića i njegova djela ponovo čitamo i prisjećamo se njegovih poruka, priopćeno je iz mostarske "Prosvjete".

Foto: SPKD Prosvjeta / Predstavljena knjiga 'Aleksa Šantić - Stripovijetke'

Direktorica Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić podsjetila je da je prije godinu dana na 101. Šantićevim večerima predstavljena "Stripovijetka Petra Kočića" i tada je dogovoreno da se i Šantićeve pripovijetke pretoče u strip.

Odabrano je pet Šantićevih pripovijedaka "Ljubav sirotice", "Oče blagoslovi", "Amazonka", "Kradljivci" i "Osveta", a njih su ilustrirali i adaptirali Predrag Ikonić i Milan Mladić.

''Književna kritika nije se dovoljno bavila pripovijetkama Alekse Šantića, ali one imaju posebnu toplinu i svaka pripovijetka ima univerzalnu poruku koju nije umanjilo ni sto godina od kada su napisane. Poželjeli smo, također, da Šantića predstavimo u novom svjetlu, Šantić i deveta umjetnost, Šantić i strip kako bismo na taj način privukli i mlađe generacije da čitaju Šantića i da i one koji vole strip privolimo da pročitaju Šantića'' - rekla je Petrović Zečić.

Foto: SPKD Prosvjeta / Šantićeve večeri poezije u Mostaru

Napomenula je da s "Prosvjetom" imaju projekte i za narednu godinu za koje se nada da će biti uspješno realizirani.

''Prije nepunih mjesec dana objavili smo i Izabrana djela jednog znamenitog Mostarca Svetozara Ćorovića koje ćemo vjerojatno predstaviti u Mostaru. Ove godine smo se fokusirali na Hercegovce i Mostarce'' - rekla je Petrović Zečić.

Foto: SPKD Prosvjeta / 102. Šantićeve večeri poezije

Povjesničar Zoran Pejašinović govorio je o Šantiću, njegovoj povijesnoj ulozi, životu i povijesnom kontekstu, ali i povezanosti Šantića i Petra Kočića.

Kopirati
Drag cursor here to close