Jedna inspirativna priča

Lujanović predstavila Oca u Zagrebu: Jezik je jedina domovina

Autorica Lujanović rekla je kako su u njezinoj figuri oca ''možda pomalo svi očevi ovih prostora''.
Kultura / Knjige | 24. 05. 2023. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvati srednje Bosne su jedna inspirativna priča, područje koje treba istražiti, a knjiga, iako govori o ratu, je antiratna knjiga'', rekao je književnik i novinar Ivica Đikić predstavljajući knjigu 'Otac' Glorije Lujanović na Zagreb book Festivalu.

Foto: Bljesak.info / Promocija knjige Glorije Lujanović u Zagrebu

Đikić kaže kako forma knjige, koja je poema ali s emože čitati kao roman, ''izvanredna knjiga i mimo političkog i društvenog momenta''.

''Forma nije česta i divna je stvar da ima i pisaca i izdavača koji cijene ovaj eksperiment, da se ide putem koji nije siguran. Ovo je knjiga koja se ne želi svidjeti i izraz je autentične potrebe da se netko izrazi tako direktno i autentično. Hrvati srednje Bosne su jedna inspirativna priča, područje koje treba istražiti. Iako govori o ratu, knjiga je antiratna knjiga'', rekao je Đikić.

Književnica Monika Herceg rekla je kako knjiga ima nekoliko dimenzija.

Foto: Bljesak.info / Promocija knjige Glorije Lujanović u Zagrebu

''Otac hrabro i samouvjereno korača, a ipak je poražen. Ja ga čak vidim i kao dramski tekst, tekst koji bi mogao izvesti jedan hrabri teatar koji može izvesti i političku i emocionalnu dimenziju djela'', rekla je Herceg.

Autorica Lujanović rekla je kako su u njezinoj figuri oca ''možda pomalo svi očevi ovih prostora''.

Foto: Bljesak.info / Promocija knjige Glorije Lujanović u Zagrebu

To je, kaže, slika oca koji se najviše plaši sam sebe.

''Kad bi si priznao tu svoju emotivnost sve bi propalo, lakše mu je živjeti pod krinkom'', rekla je.

Govoreći o svojevrsnom življenju na dvije adrese, budući da ova novinarka i književnica živi na relaciji Središnja Bosna Zagreb, Lujanović kaže kako je jezik jedina domovina.

''Bosna i Hercegovina je fikcija, posebno ovakva. Obje domovine i jesu i nisu moje domovine i svaka iz svojih razloga'', rekla je Lujanović.

Poema 'Otac' objavljena u izdanju izdavačke kuće OceanMore. Miljenko Jergović napisao je kako bi u podnaslovu ove knjige, možda, trebalo stajati Srednjobosanska poema, ili, još preciznije, Završno pjevanje Srednjobosanske poeme.

Josip Mlakić je pak, u svojoj kolumni na portalu Bljesak.info, napisao kako je ''nevjerojatna dubina i širina svijeta koji Glorija Lujanović prikazuje u svojoj 'poemi', i to jednim jednostavnim, gotovo lapidarnim jezikom, i ne sjećam se više kada se u ovdašnjim književnostima pojavio jedan ovako uvjerljiv i zrelo napisan književni prvijenac, a koji je ujedno i do kraja politički osviješten tekst, koji podjednako, s onih vegelovskih 'rubnih predela', upućuje žestoke i beskrajno duhovite žaoke i prema Zagrebu i prema Sarajevu''.

Pročitajte još

Kopirati
Drag cursor here to close