Čitanje u doba korone

Ljubušaci najviše čitaju lagana štiva

''U ljetnim mjesecima se ponajviše čitaju lagana štiva – ljubavni romani, kao i drugi žanrovi'', kazao je Vientaner.
Kultura / Knjige | 12. 08. 2020. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi na najbolji način iskoristili slobodno vrijeme tijekom pandemije koronavirusa, ali i ljetne mjesece, mnogi su posegnuli za čitanjem knjiga, jer nam upravo ova zdrava aktivnost nedostaje tijekom svakodnevnih obveza i užurbana načina života. A kakvo je stanje u Ljubuškom i je li koronavirus vratio tamošnjim stanovnicima knjige u ruke, Dnevni list je provjerio u Knjižnici Ljubuški.

Ivica Vizentaner, voditelj ove ustanove, kazao je kako se i dalje čita, no osjeti se pad broja posjetitelja.

Aktivnosti

''U ljetnim mjesecima se ponajviše čitaju lagana štiva – ljubavni romani, kao i drugi žanrovi. Ipak, primjetan je manji broj osnovnoškolaca koji su znatno ranije bili primorani okončati uobičajenu školsku nastavu i pratiti je iz svojih domova'', rekao je Vizentaner.

Dodao je kako je Knjižnica, zbog izvanrednih okolnosti, morala privremeno zatvoriti svoja vrata od sredine svibnja i otkazati planirane aktivnosti, no to nije bio razlog da se ne održava stalna komunikacija s članovima.

''Do ožujka je upriličeno 15-ak aktivnosti, a u razdoblju dok smo bili zatvoreni, komunicirali smo s članstvom posredstvom društvenih mreža te smo na službenom portalu ustanove vodili rubriku Dajte malo poezije u kojoj smo objavljivali poeziju ljubuških znanih i neznanih pjesnika. Također smo, primjenjujući epidemiološke mjere, uspješno organizirali manifestaciju Otvoreno na otvorenome – večer s dr. fra Mariom Knezovićem, potom i cjelotjednu razmjenu i darivanje knjiga. Predstoji nam i likovna kolonija na vodopadu Koćuša, a koja će se održati 21. i 22. kolovoza'', naveo je.

Bogat fond

Vrijedno spomena je i to da je u protekloj 2019. godini JU KŠC Ljubuški, odjel Knjižnica Ljubuški, održala 41 kulturni događaj što je, kako ističe Vizentaner, impozantna brojka s obzirom na manju sredinu kao što je Grad Ljubuški.

Knjižnica raspolaže bogatim knjižnim fondom – preko 23 000 bibliotečkih jedinica koje se stalno nadopunjuju, prvenstveno darovanim knjigama, potom i kupnjom novih knjiga.

''Uskoro će zaživjeti novi knjižničarski program koji će olakšati rad djelatnicima te članovima pružiti uvid u cjelokupan popis naslova knjižnog fonda. Samim time, što je jako važno, bit će olakšan i način posudbe'', zaključio je Vizentaner.

Kopirati
Drag cursor here to close