Čapljinac

Ljubo Krmek dobitnik Godišnje književne nagrade ''Antun Branko Šimić''

Kultura / Knjige | 06. 05. 2017. u 12:39 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnik iz Čapljine Ljubo Krmek dobitnik je Godišnje književne nagrade "Antun Branko Šimić" za djelo "Iz humske zemlje – Knjiga druga".

Odluku o dodjeli ove prestižne književne nagrade "Antun Branko Šimić" Upravni odbor Društva hrvatskih književnika (DHK) Herceg-Bosne donio je na temelju prijedloga Prosudbenog povjerenstva za dodjelu te nagrade u čijem sastavu su bili članovi Ružica Soldo i Željko Kocaj, te predsjednik Vlatko Majić.

"..Svojim osebujnim pjesničkim jezikom Ljubo Krmek nas upoznaje s često zaboravljenim i zanemarenim arheološkim nalazištima, iskopinama, bršljanom obraslim zidinama, skrivenim izvorima rijeka, ilirsko-rimskim gradinama, bakrenim kopljima, neponovljivim mozaicima, statuama izrađenim od kamena pješčenjaka, kulama, crkvicama sa starohrvatskim pletenicama opečaćenim likovima hrvatskih vladara. Donosi nam priče o stećcima, o njihovoj ljepoti i tajnosti, o vječnom snu kamenih spavača koji ostaju kao znak bivanja i trajanja Hrvata na ovim prostorima, koji nam, u zagrljaju smilja i kadulje pokazuju da smo svoji među svojima, da trebamo nastaviti koračati uspravno i dostojno, ne pokleknuti, ne izdati svoj narod i svoju vjeru", kazala je u obrazloženju prijedloga Ružica Soldo.

Predsjednik povjerenstva Vlatko Majić je ocijenio knjigu "Iz humske zemlje – Knjiga druga" vrijednim djelom "koje s pravom promiče i spaja ljubav sa slovom i traži pozornost daleko šireg karaktera".

Knjigu "Iz humske zemlje – Knjiga druga", objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK) Herceg Bosne i Matica hrvatska Stolac 2016. godine.

Dobitnik godišnje nagrade Društva Ljubo Krmek (1969., Čapljina), član je DHK HB, i DHK u Zagrebu. Član je Matice hrvatske Stolac te predsjednik Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Predsjednik je Povjerenstva za održavanje književnih manifestacija "Vidoška pjesnička noć“ u Stocu i "Rijek iz kamena" u Čapljini. Predsjednik je udruge građana "Yabsco" Neum. Jedan je od pokretača lista VRUTAK Društva prijatelja starina Hutovo, koji je izašao u jedanaest brojeva.

Za svoje pjesništvo 2010. nagrađen je i nagradom "Dubravko Horvatić", a do sada je objavio dvanaest knjiga (pjesme, proza, kolumne, povijesno porozni zapisi).

Nagrada je književniku Krmeku dodijeljena u petak na završnoj priredbi "54. Šimićevih susreta" u Drinovcima.

Na natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Društva prijavilo se inače trideset autora s trideset dva djela.

Prosudbeno Povjerenstvo je zaključilo kako su se svojom kvalitetom istaknula također djela: Lidije Bajuk „Kao ruža, kao zvijer, dragi moj Flaubert", Tomislava Marijana Bilosnića "Sto pjesama o tijelu", Šimuna Šite Ćorića "Izgleda drugog puta nije bilo", Zdenke Čorkalo "Tanak led", Davora Grgurića " Zalog sidrenja", Jasne Horvat " Vilijun", Stiepe Mijovića Kočana " Čim umreš rodit ćeš se", Anite Martinac "Posljednji", Mate Nedića " Antikvarijat", Božidara Prosenjaka "Poruka", Miljenka Stojića " Stopu po stopu", Ivana Šarolića "Kolajna od rubina" i Drage Štambuka " Hram u stijeni".

Kopirati
Drag cursor here to close