Vitez i Travnik

Lašvanski knjižarij – Bosna kao vječna tema

Kultura / Knjige | 25. 09. 2017. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okruglim stolom "Bosna kao poetska (u)topija" posvećenim Bosni kao vječnoj temi, neiscrpnom vrelu motiva te društveno-kulturnom problemu prve vrste, završen je "Lašvanski knjižarij - festival riječi" koji je prethodnih dana realiziran u Vitezu i Travniku.

O toj temi iz raznih uglova govorili su Ivan Lovrenović, Nebojša Lujanović i Milo Jukić.

U razgovoru koji je odmakao od zadate teme, ali je pružio i više od očekivanog uz moderiranje Nebojše Lujanovića, Lovrenović i Jukić govorili su o ličnom osjećaju Bosne, o "pripovjedačkoj Bosni" te institucionalnoj Bosni....

Kako je Lovrenović primijetio, danas Bosne ima više u književnosti nego u stvarnosti, kao da se tamo i preselila.

Za Jukića Bosne ima u našim osjećajima, glavama. Ono što se nekad nazivalo "pripovjedačkom andrićevskom Bosnom" sad se, smatra on, pretvara u patriotsko pisanje, dok je za Lovrenovića književnost odavno napustila proces u kojem slijedi Andrića.

Lovrenović je također naveo da nekad u ozbiljnoj književnosti koliko god bila fikcionalna ima više istine nego u neozbiljnoj historiografiji.

''Dobra, recentna književnost zna biti bolno istinita'', rekao je Lorenović.

Koliko se "brinemo" o Bosni, dodao je Jukić, može da se vidi i na primjeru arheoloških lokaliteta te tako npr. "kroz krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva Mile prolaze kamioni, a mi se kunemo u Bosnu".

Tijekom ovog razgovora moglo se čuti još mnogo toga o Bosni, njenim kulturnim identitetima, o tome kako je o tome brinula Austro-Ugarska, stara i nova Jugoslavija, o tome koliko danas (ne)brinemo o njoj. O sumnjama i nemirima koji "tjeraju" na pisanje. A prije svega o ljubavi prema Bosni. Ljubavi koja nije jeftina, nije prigodničarska, nego je stvarna.

Kulturna manifestacija "Lašvanski knjižarij – festival riječi" posvećena promociji knjige i književnosti realizirana je od 20. do 24. septembra u Travniku i Vitezu. Ciljevi festivala koji se prvi put organizira bili su dovesti književnost u živote građana Travnika i Viteza, ali i svih zainteresiranih stanovnika srednje Bosne.

Organizatori Festivala su Udruga za humani i održivi razvoj "Klik" sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udrugom "KulturANTI".

Kopirati
Drag cursor here to close