Autorska prava

Književnikov sin: Nemam nikakve veze s radom Fondacije 'Mak Dizdar'

Fondacija Mak Dizdar ne raspolaže autorskim pravom na lik i djelo Maka Dizdara
Kultura / Knjige | 07. 12. 2017. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić primio je Maju Dizdara, sina književnika Maka Dizdara, a povodom polemika koja se vodi u javnosti oko izdavanja prostora u ulici Luledžina i zahtjeva Fondacije "Mak Dizdar'' da se prostor dodijeli njima u cilju otvaranja muzeja ovog bh. književnika.

Kako se navodi u priopćenju za javnost Općine Stari Grad, ranije je načelnik Hadžibajrić primio i Gorčina Dizdara koji je na čelu Fondacije "Mak Dizdar“ i saslušao njegove zahtjeve.

Općina Stari Grad je namjeravala u prostor u ulici Luledžina, a nakon iseljenja Galerije IPC, preseliti svoj projekt - Kuću zanata iz ulice Mula Mustafe Bašeskije, želeći tako projektu osigurati zasluženu pozornost i posjećenost.

''Majo Dizdar je novinar, pisac i autor na desetine tekstova o Maku Dizdaru, kao i autor knjige Makove biografije, a u otvorenom pismu kojim se obratio načelniku, te javnosti navodi da bi otvaranjem muzeja posvećenog njegovom ocu bio neizmjerno obradovan, ali smatra da bi takav muzej trebao biti u vlasništvu i pod upravom Općine Stari Grad'', stoji u priopćenju.

Naime, kako se dodaje, Majo tvrdi da Fondacija Mak Dizdar ne raspolaže autorskim pravom na lik i djelo Maka Dizdara, što znači da nijedna javna upotreba lika i djela Maka Dizdara ne može biti učinjena bez suglasnosti nositelja autorskih prava.

Majo Dizdar dalje navodi da njega niko iz Fondacije nije kontaktirao, kao i da su u tekstovima objavljenim prethodnih dana, izneseni brojni netočni detalji, kao naprimjer da je Mak Dizdar umro u kući na adresi Luledžina, što nije istina.

Također navodi da bi i Općina, ukoliko sama odluči otvoriti takav muzej, morala prethodno priskrbiti pristanak svih nositelja autorskih prava na ime, lik i djelo njegovog oca Maka Dizdara. Ponavlja da jeste za otvaranje muzeja, ali uz poštivanje Zakona o autorskim pravima.  

''Ono što je najvažnije i što javnost mora da zna, jeste da Fondacija Mak Dizdar ne raspolaže autorskim pravom na lik i djelo Maka Dizdara, što znači da ni jedna javna upotreba lika i djela Maka Dizdara ne može biti učinjena bez suglasnosti nositelja autorskih prava. Autorska prava na lik i djelo, kao i korištenje imena Maka Dizdara, imaju Makovi nasljednici, sinovi Majo i Faruk Dizdar sa po 1/3 autorskog prava, te nasljednici našeg preminulog brata Envera Dizdara sa 1/3. I ništa se, baš ništa, oko Maka, njegovog lika i djela ne smije činiti bez dozvole nositelja autorskih prava'', navodi u pismu Majo Dizdar.

Kopirati
Drag cursor here to close