Mostarsko ljeto

Knjiga „Pogibija braće Morića“ promovirana u Narodnoj biblioteci Mostar

O knjizi su govorili i promotori Hasan Eminović, novinar i publicista te Mesud Hero, povjesničar.
Kultura / Knjige | 21. 06. 2022. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorištu Narodne biblioteke Mostar večeras je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ promovirana knjiga „Pogibija braće Morića“ autora Envera Imamovića.

Foto:PR / Knjiga Pogibija braće Morića promovirana u Narodnoj biblioteci Mostar

„Moj posljednji roman 'Pogibija braće Morića' izašao je u prosincu i do sada je doživio već dva izdanja i to veliku tiražu, što govori da je napisan baš po mjeri i ukusu našeg čovjeka. Riječ je o dvojici vrlo poznatih povijesnih osoba, Sarajlija, sarajevskih aga koji su u svoje vrijeme, a to je bilo prije 250 godina, živjeli i djelovali u jednom vrlo turbulentnom razdoblju koje je trajalo 10 godina. Oni su se pobunili s ostalim Sarajlijama, Bošnjacima tog vremena, protiv nepravde i platili su tu pobunu protiv središnje vlasti životima“, rekao je autor knjige Enver Imamović, te nam je otkrio što ga je motiviralo da napiše spomenuti roman.

„Oni su tako upečatljive i značajne osobe da su o njima spjevane brojne balade, narodna predanja i sl. I danas, 250 godina nakon njihove smrti, o njima je priča u cijeloj BiH svježa i to me ponukalo kao povjesničara da napišem ovaj povijesni roman. Kad kažem povijesni roman, to je autentično pisanje po dokumentima o svemu tome. Prema tome, svi događaji, čak veliki broj osoba imenom i prezimenom, sve je rađeno po dokumentima, literarno obrađeno, a posebno bih naglasio da sam pisao tzv. starobosanskim jezikom, 'jezikom naših nana'“, ističe Imamović.

O knjizi su govorili i promotori Hasan Eminović, novinar i publicista te Mesud Hero, povjesničar.

„Roman o braći Morićima po mom skromnom sudu objedinjuje dva narativa: književno pripovjedački i znanstveno povijesni. Nerijetko na kraju čitanja jedne stranice posegnut ćete za marginom i traženjem fusnote. Profesor Imamović, iako ne navodi povijesne izvore, u svom pripovijedanju ih naglašeno podrazumijeva. Skoro svaki navod, opis, moguće je provjeriti u dokumentima, zbirkama i fundusima bosanskohercegovačkih arhiva“, naglasio je promotor knjige Hasan Eminović, novinar i publicista.

Knjiga dočarava atmosferu tadašnjeg gradskog života, običaja i tradicije, kao i slike lokaliteta vezanih za Moriće i koloplet njihove tragične sudbine.

„Da čovjek može otići u neko drugo vrijeme dokaz je ovaj roman. Ovo je povijesni roman napisan na osnovu povijesnih činjenica i istraživanja jednog vrhunskog povjesničara, i ako bismo podvukli crtu, dali ocjenu, što je najvrjednije u ovom romanu, onda je to atmosfera u kojoj se odvija radnja i fabula ovog romana. Poznavajući to razdoblje, likove koji se javljaju u ovom romanu, za mene je ovo zaista fascinantno. Ovaj roman budi emocije, pojačava ih, čak može nekad neke osobe slabijeg srca natjerati na plač, jer se radi o jednoj tragediji i ja bih rekao jednoj krivoj interpretaciji u povijesnoj znanosti, da su braća Morići neki buntovnici, pobunjenici koji su napali na red i zakon, a to nije točno. Znači ovaj roman će to jasno pojasniti i ovaj roman je istina. Mislim da je Mostar počašćen dolaskom prof. Envera Imamovića, jednog svjetskog čovjeka, svjetskog putnika, jednog od najvećih poznavatelja povijesti i povijesnih civilizacija starog stoljeća, tako da sam ja izuzetno počašćen što sam bio promotor“ istaknuo je promotor Mesud Hero, povjesničar.

Foto:PR / Knjiga Pogibija braće Morića promovirana u Narodnoj biblioteci Mostar

Sinoćnju atmosferu upotpunio je i uljepšao muzičar Adnan Pajević.

Ljubitelje književnosti u srijedu, 22.06., očekuju promocije tri knjige. U Narodnoj biblioteci Mostar bit će upriličena promocija knjige „Biblioteka na početku trećeg milenija“ autora Enesa Kujundžića s početkom u 10 sati, dok u večernjem terminu, točnije u 19:30 sati, u kulturnom centru Mostar-Sjever bit će održana promocija knjiga: „Sarajevski sahan između Beča i Stambola : kulturološka perspektiva bošnjačke kulinarske baštine“ i „Sevdah kao ogledalo života“, također, autora Enesa Kujundžića.

Kopirati
Drag cursor here to close