Minijaturna knjiga

Knjiga manja od igraće karte prodana za 1,25 milijuna dolara

Pod naslovom Knjiga rima (sic) Charlotte Brontë, koju nitko ne prodaje, a tiskala je sama, svezak je ručno ušiven u originalne smeđe papirnate korice.
Kultura / Knjige | 26. 04. 2022. u 14:31 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Minijaturna knjiga 

Minijaturna knjiga pjesama koje je napisala 13-godišnja Charlotte Brontë predstavljena je jučer u New Yorku nakon što je bila skrivena od javnosti više od stoljeća. Knjižica manja od igraće karte, s 15 stranica, zbirka je deset neobjavljenih pjesama iz 1829., prenosi Hina.

Pod naslovom Knjiga rima (sic) Charlotte Brontë, koju nitko ne prodaje, a tiskala je sama, svezak je ručno ušiven u originalne smeđe papirnate korice. To je posljednje od više od dvadesetak minijaturnih djela koje je stvorila autorica Jane Eyre, a za koja se zna da su u privatnim rukama.

Knjiga nije viđena u javnosti od studenog 1916., kada je prodana na dražbi u New Yorku za 520 dolara. Sada je na prodaju na međunarodnom sajmu starih knjiga u New Yorku s početnom cijenom od 1.25 milijuna dolara.

Sestre Brontë odrasle su u Engleskoj, zabavljale se pisanjem

Knjižara James Cummins Bookseller iz New Yorka prodaje Knjigu rima u partnerstvu s londonskom tvrtkom za rijetke knjige Maggs Bros. Oni to čine u ime anonimnog prodavača "koji želi biti siguran u buduće očuvanje djela", rekli su u priopćenju za javnost. Sajam je otvoren jučer i traje do nedjelje.

Postojanje rukom pisane Knjige rima odavno je poznato stručnjacima, budući da se spominje u biografiji Brontë koju je napisala Elizabeth Gaskell 1857. No same pjesme, čiji naslovi uključuju Ljepotu prirode, Pjesme prognanika i Vidjeti ruševine babilonske kule, nikada nisu objavljene.

Odgajane u relativnoj izolaciji u močvarnom selu Haworth u Yorkshireu u Engleskoj, Brontë i njezine mlađe sestre Emily i Anne zabavljale su se izmišljajući zamršene priče smještene u sofisticirani imaginarni svijet.

Njihova mašta iznjedrila hvaljene romane

Njihova je mašta iznjedrila romane hvaljene kao klasike engleske književnosti, uključujući Charlotteinu Jane Eyre, Emilyne Orkanske visove i Anninu Stanarku napuštene kuće. Kao i mnoge spisateljice tog vremena, izvorno su svoja djela objavljivale pod muškim pseudonimima.

Na početku Knjige rima piše: "Slijede pokušaji rime inferiorne prirode, to se mora priznati, ali oni su ipak moji najbolji."

Ona također govori o imaginarnom svijetu koji su sestre Brontë stvorile zajedno s bratom Branwellom.

"Ovu sam knjigu napisala ja, ali se pretvaram da su markiz od Duroa i lord Charles Wellesley napisali jednu takvu", napisala je.

Minijaturni svesci ostali su u obitelji do 1890-ih, kada su se počeli prodavati kolekcionarima u Britaniji i Americi. Više od 100 godina kasnije i dalje izazivaju veliko zanimanje.

Kopirati
Drag cursor here to close