Yesterday

Kabilova jučerašnjost u Mostaru  

Kultura / Knjige | 04. 02. 2023. u 11:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kad si iskorijenjen iz zavičaja to je tragedija'', rekao je, između ostalog, Namik Kabil na predstavljanju knjige ''Yesterday'' koja je održana u petak navečer u Klubu knjige Ivo Andrić u Mostaru, u knjižari, kako sam Kabil reče, ''s posebnom energijom''.


Predstavljač Almin Kaplan rekao je kako kada želi čitati o Hercegovini, uzme Kabilovu knjigu na što je autor rekao kao je zavičaj nešto od čega se ne može pobjeći.

''Zavičaj mi je važna odrednica. Svaki tekst je osoban, ako nije tako onda ne valja i nije iskren. Dobra proza mora imati autobiografskog'', rekao je Kabil.

Domaćin i predstavljač Nino Šarac rekao je kako je ova Kabilova knjiga priča o nemogućnosti povratka te istaknuo da je možda u književnim kritikama zanemaren piščev izvrstan osjećaj za stil.

U svojem osvrtu o knjizi, književnik Miljenko Jergović navodi kako je ''Yesterday'' portret Sarajeva te da se Kabil bavi ''jučerašnjošću u nekoliko međusobno upričanih priča, danih u prvom licu, uglavnom u obliku usmenih ispovijesti''.

''Lica su muškarci i žene iz Sarajeva, predratni ljudi, koji danas žive u tom gradu, ili koju tisuću kilometara izvan njega, ali život im uglavnom protječe u posvemašnjoj i sveprožimajućoj jučerašnjosti'', kaže Jergović.

Sam Kabil kaže kako je način da zaustavimo protok vremena je i da zamrznemo to vrijeme.

''Mnogi ljudi, na primjer, slušaju muziku iz nekih vremena smatrajući da time dokazuju da je nekad bilo bolje vrijeme. Ljudi su spremni da neprestano dokazuju i kako je nekad bilo bolje, a zapravo to ne mora biti. Tako žele zaustaviti vrijeme'', rekao je Kabil.

Namik Kabil je filmski redatelj i pisac. Autor je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog i za igrani film ''Kod amidže Idriza''.

Njegov dokumentarni film ''Informativni razgovori'' dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a poslije i drugih međunarodnih nagrada.

Igrani film ''Čuvari noći'', koji je napisao i režirao, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Autor je romana ''Sam'', ''Amarcord'' i ''Isijavanje'', kao i nekoliko drama.

Kopirati
Drag cursor here to close