Šesti roman

Pirke o novom romanu: Napisao sam nešto što ne liči na prošlog mene

Emir Imamović Pirke, Tuzlak sa šibenskom adresom, do sada je objavio pet romana…
Kultura / Knjige | 13. 01. 2023. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada smo prije više od trideset godina s pjesmom na usnama krenuli u kapitalizam, valjda smo svi očekivali da budemo gazde. O tome tko će biti radnik ili što ako posao ne krene, nije se baš razmišljalo. Moj junak, istina, postaje gazda, samo što bi morao biti i radnik da ima za koga raditi, ali eto nema, jer je posao propao u startu'', najavio je tako novinar i književnik - kolumnist portala Bljesak.info, Emir Imamović Pirke, svoj novi roman.

U kratkom intervjuu na portal za književnost i kritiku Kritika h,d,p, - gdje možete pročitati i ulomak romana  - Imamović kaže kako roman ima dva radna naslova – Moje kuće, odnosno Bazen od blata te da bi se njegov šesti roman u narednih mjesec-dva trebao u javnosti pojaviti u izdanju VBZ-a.

''Privučen oglasom kojim se građevinsko zemljište ili već postojeće, derutne kuće, nude za jedan euro pod uvjetom da postanu turistički kapaciteti, sredovječni sarajevski pravnik osigurane egzistencije i propalog privatnog života odlučuje prodati imovinu, odseliti u Dalmatinsku zagoru i postati vlasnik apartmana s bazenom. Njegov, kao i identičan plan drugih stanovnika Zadomišta – sela koje je iz pitoresknog evoluiralo u odvratno – spektakularno propada: turisti, naime, nikada nisu došli. Zato jesu svi, osim bosanskog doseljenika, otišli, pa nesuđeni turistički djelatnik živi sa duhovima cijelog, opustjelog mjesta, ali i onima iz svoje prošlosti, dok se sadašnjost trudi da mu ionako upropašten život dodatno zakomplicira. Tako se, eto, san o lakoj zaradi i ugodnoj starosti pretvara u moru suočavanja sa pogrešnim izborima, pokidanim vezama, izgubljenim prijateljima i zakašnjelom drugom prilikom'', rekao je Pirke o novom romanu.

Kaže kako je ''napisao nešto što ne liči na prošlog mene''.

''Svakako ne liči na ono o čemu sam i kako pisao u prva tri romana u kojima sam imao na desetine izdiferenciranih likova, duga poglavlja, nekoliko linija radnje i događaje koji se nisu ticali samo jednog neuspjelog rentijera. Nemam nekih velikih očekivanja od svoje književnosti, ali bih volio da jednom, nekada, netko nađe sve moje knjige bez korica i imena autora i da ne bude siguran kako ih je, u boljem slučaju, napisao isti čovjek, a u gorem da je jedan napisao Jel’ neko vidio djevojčice, kurve ratne zločince, Tajnu doline piramida i Treće poluvrijeme, dok je netko drugi autor Vršenja dužnosti, Terorista i ove knjige sa dva naslova'', rekao je.

Emir Imamović Pirke, Tuzlak sa šibenskom adresom, do sada je objavio pet romana: Jel neko vidio djevojčice, kurve ratne zločince (2006.); Tajna Doline piramida (2007.); Treće poluvrijeme (2010.); Vršenje dužnosti (2014.) i Terorist (2018.).

Autor je dramskih tekstova: S.U.R. Sajgon i Samo nek ne puca, scenarist petnaest epizoda TV serije Kazalište u kući te koscenarist TV-serije Dnevnik velikog Perice.

Jedan je od pokretača Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ). Član Programskog odbora Sajma knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri, te nekolicine strukovnih udruga.

Kolumne objavljuje svakog petka na portalu Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close