Književnici

Iznad pećina nad Neretvom odana počast žrtvama svih totalitarizma

Tijekom programa dodijeljene su nagrade književnicima, autorima najuspješnijih radova pristiglih na literarni natječaj "Istinom do pomirbe", koji je organizirala i provela spomenuta udruga.
Kultura / Knjige | 24. 08. 2019. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Književnici na simboličan način odali počast žrtvama svih totalitarizama

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, 23. kolovoza, Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH na dostojanstven i simboličan način odali su počast žrtvama svih totalitarizama.

Okupljajući se iznad pećina nad Neretvom, gdje su partizani sve do proljeća 1946. vršili masovne likvidacije ratnih zarobljenika i civilnih osoba, na simboličan su način odali počast žrtvama svih totalitarizama.

Prema saznanjima iz svjedočenja, o čemu je nazočnima govorio povjesničar Marijan Mandić, riječ je o žrtvama koje su željezničkom prugom dovođeni u Mostar, ili zatvorenicima zloglasne "Ćelovine".

Tijekom programa dodijeljene su nagrade književnicima, autorima  najuspješnijih radova pristiglih na literarni natječaj "Istinom do pomirbe", koji je organizirala i provela spomenuta udruga.

Foto: PR / Književnici na simboličan način odali počast žrtvama svih totalitarizama

Prvu nagradu osvojio je književnik dr.sc. Borislav Arapović iz Švedske, koji na natječaj poslao sedam vrlo uspješnih radova, drugu nagradu osvojio je branitelj i književnik Petar Merčep iz Splita, a treća nagrada pripala je afirmiranoj književnici Danici Bartulović, također iz Splita.

Pročitani radovi izazvali su emocije kod publike. Povjerenstvo koje je odlučivalo o radovima su predsjednica udruge SHSK književnica Anita Martinac, te članovi iste udruge književnik fra Miljenko Stojić i povjesničar Hrvoje Mandić.

Na koncu programa položen je vijenac u Neretvu i upaljene svijeće na spomen svim žrtvama totalitarizma a to su zajedno učinili članovi udruge Središta HSK za istraživanje posljedica totalitarizma u BiH, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HRHB, te članovi Udruge nositelja najviših ratnih odličja.

''Bosna i Hercegovina kao kandidat za EU, donijela je nekoliko akata i deklaracija usklađenih sa Rezolucijama Vijeća Europe, i to ''Rezolucija 1096'' o ''Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima'', Rezoluciji 1481 o ''Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima'', te Rezolucija o ''Europskoj svijesti i totalitarizmu'', ali ih na žalost nedovoljno primjenjuju u praksi, što znači da se trebamo konkretnije suočiti s posljedicama prošlosti i riješiti se svih zaostavština totalitarnih režima, poglavito komunističkog čije je odlazak s vlasti doveo do cijelog niza ratova'', izjavila je ovom prigodom predsjednica udruge Anita Martinac.  

Foto: PR / Književnici na simboličan način odali počast žrtvama svih totalitarizama
Kopirati
Drag cursor here to close