Suvremeni fenomeni

Iz tiska izašla knjiga Ivana Tomića 'Menadžment i komunikacija u sportu'

U knjizi, pored suvremenih teorijskih postavki, govore eminentni znanstvenici, svjetski stručnjaci, proslavljeni sportaši i nogometaši, a na taj način autor je teorijskom okviru pridodao i iskustva i praksu.
Kultura / Knjige | 13. 03. 2021. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Menadžment i komunikacija u sportu", autora Ivana Tomića, koja se bavi suvremenim fenomenima u profesionalnom nogometu, izašla je iz tiska u nakladi izdavačke kuće Synopsis iz Zagreba.

Tomić ističe kako važno poglavlje knjige čini organizacija u sportu gdje, koristeći se svjetskom literaturom, kao i osobnim saznanjima i iskustvima temeljenim na istraživanju, piše o organizaciji, vlasništvu, članskim modelima, zatim o nadležnostima i zadaćama izvršnog, financijskog, operativnog i sportskog direktora, treneru prve momčadi, voditelju akademija i izborniku nacionalne nogometne reprezentacije.

Također, autor elaborira ulogu i značenje marketinga u suvremenom nogometu, a jedno od najdetaljnijih i najstudioznijih poglavlja knjige čini komunikacija. Tako autor ukazuje na organizaciju sportskog ureda, komunikaciju u sportskoj organizaciji, analizira i pojašnjava sportske odnose s javnošću, komunikacijski model "trener", odnose s javnošću za trenere i igrače, sportsko novinarstvo, odnose s medijima, glasnogovorništvo i slično.

Tomić se bavi fenomenima upravljanja impresijama, kriznim komuniciranjem u sportu, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, sportskim agentima, posrednicima i talentima, sponzorstvom i volonterstvom u nogometu, psihologijom, pravom i etikom.

U knjizi, pored suvremenih teorijskih postavki, govore eminentni znanstvenici, svjetski stručnjaci, proslavljeni sportaši i nogometaši, a na taj način autor je teorijskom okviru pridodao i iskustva i praksu.

Za pripremu ove knjige korištena je najnovija suvremena i svjetska literatura s područja sportskog menadžmenta i komunikacije te srodnih disciplina tako da se može reći, kako kaže Tomić, da je ova knjiga usklađena sa sadržajem i standardima naprednih europskih i svjetskih zemalja.

Predgovor za knjigu napisao je sveučilišni profesor s Columbia Universityja iz New Yorka Joseph Joe Favorito. Pored sveučilišne karijere Favorito je vodio komunikacije NY Knicksa i Philladelphia 76-ersa, a bio je konzultant u brojnim projektima i autor je više utjecajnih svjetskih knjiga.

"Promatrajući složenost sportske organizacije, posebno sa šireg menadžment pristupa, sportske organizacije i sportaši u svom radu i karijeri suočavaju se i s drugim brojnim izazovima, a upravo te izazove, kao i rješenja za njih, možemo pročitati u studiozno obrađenoj knjizi Ivana Tomića. Usporedba sadržaja ove knjige s recentnom svjetskom literaturom pokazuje zrelost i sustavnost autora u dimenzioniranju jednog vrlo složenog fenomena upravljanja sportskom organizacijom. I ne samo to, ova knjiga nadilazi u sadržaju i obujmu gotove sva druga djela s područja sportskog menadžmenta. Ova knjiga zauzima vrlo važno i utjecajno mjesto u literaturi sportskog menadžmenta i komunikacija u svijetu", napisao je Favorito u predgovoru Tomićeve knjige.

Što se tiče suradnika, autor je komunicirao s brojnim praktičarima, eminentnim trenerima, igračima, novinarima, agentima i drugima koji su knjizi dali praktičan doprinos i tako proširili perspektivu pogleda na suvremene fenomene u nogometu.

Među ostalima, tu su nogometni agent Andy Bara, glasnogovornik FC West Hama (2017.) Adam Capper, profesor Sveučilišta u Leedsu i Emlyon Business Schoolu Simon Chadwick, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, trener GNK-a Dinamo Zagreba Zoran Mamić, izvršni direktor za komunikacije Wolverhampton Wonderersa Max Fitzgerald, direktor marketinga FC Porto Tiago Gouveia, voditelj liječničke službe Real Madrida Niko Mihić i drugi.

Knjiga je podijeljena u 12 cjelina i 51 poglavlje, napisana je na 558 stranica, a sadržaj čine uvod u menadžment u sportu, organizacija u sportu, marketing u sportu, komunikacija u sportu, upravljanje impresijama u sportu, upravljanje osobnom komunikacijom, krizno komuniciranje u sportu, informacijska tehnologija i informacijski sustavi u sportu, agenti, posrednici i talenti, sponzorstvo i volonterstvo u sportu, psihologija, pravo i etika u sportu te sportska medicina.

Inače, autor Ivan Tomić studirao je Ekonomiju i menadžment u Austriji i Hrvatskoj, suradnik je Večernjeg lista BiH i nogometnog magazina Four Four Two iz Londona, a za ovaj nogometni časopis intervjuirao je Luku Modrića, Ivana Perišića, Antu Rebića, Matea Kovačića, Marija Stanića i druge proslavljene aktualne i bivše nogometaše. Za Four Four Two radi analize, a sudjeluje u ocjenjivanju najboljih svjetskih nogometaša.

Boravio je u najvažnijim europskim klubovima i metropolama, izučavao modele funkcioniranja nogometnih klubova, susretao se s izvršnim direktorima, direktorima komunikacija, marketinga i drugima.

Suradnik je i predavač na Nogometnoj akademiji Hrvatskog nogometnog saveza, a dosad je objavio tri knjige, i to "Sportski odnosi s javnošću" 2018. godine, te 2019. godine "Strateško upravljanje sportskom komunikacijom", i "Strategic Management of Sports Communication".

Kopirati
Drag cursor here to close