Jergović

Hrvati su u Bosni i Hercegovini poraženi

''Građanska ili bosanska opcija suštinski ne postoji, jer da bi nešto bilo bosansko, moralo bi istovremeno biti i srpsko, i hrvatsko, i bošnjačko..'', kaže pisac.
Kultura / Knjige | 14. 12. 2019. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina je, usprkos svemu, jedinstven teritorij. Ona je, nesumnjivo, i država, koja, bez obzira na sve tvorničke defekte iz Daytona (a koja to država nije imala tvorničkih defekata?), funkcionira u punom državnom kapacitetu'', rekao je u intervjuu za portal Al Jazeerae Balkans pisac Miljenko Jergović.

''Što god tko o tome mislio, Bosna i Hercegovina nije ništa manje ni više država od Hrvatske, Srbije, Konga ili Jemena. Istovremeno, Bosna i Hercegovina se potpuno raspala kao zajednica i kao društvo'', rekao je i dodao kako je ''njezin raspad totalan, dramatičan, tragičan, premda on nije, a neće vjerojatno ni biti, teritorijaliziran''.

''Za takav bi raspad bila potrebna još dva-tri rata, skupa s odgovarajućom širom regionalnom kataklizmom. Kako izgleda njezin aktualni raspad: nijedna nacionalna elita, nijedan narod, drugim dvama narodima ne priznaje pravo na zemlju u kojoj žive. Srbi Bošnjacima ne priznaju pravo na cjelinu Bosne i Hercegovine. Bošnjaci Srbima i Hrvatima ne priznaju da na Bosnu i Hercegovinu imaju jednako pravo kao oni, a sve češće im ne priznaju da u Bosni postoje kao narodi, pa govore i pišu da su Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini izmislili oni iz Hrvatske i Srbije. A Hrvati, što oni ne priznaju bosanskim Srbima i Bošnjacima? Na ovo više nema odgovora. Hrvati su u Bosni i Hercegovini poraženi, i nisu u prilici da drugima išta priznaju ili ne priznaju'', rekao je, između ostalog, Jergović.

Kaže kako mimo tri nacionalne autarkije, od kojih samo dvije danas participiraju u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ne postoji više ništa.

''Građanska ili bosanska opcija suštinski ne postoji, jer da bi nešto bilo bosansko, moralo bi istovremeno biti i srpsko, i hrvatsko, i bošnjačko, kao što bi i ono što bi bilo građansko moralo biti distancirano od sva tri nacionalizma, a ponajviše od onoga iz najbrojnijeg naroda. To je logika građanskog društva. Sve drugo je mimikrija. Ali, naravno da postoje pojedinci koji se opiru logici raspada. Bosna i Hercegovina danas postoji u tim pojedincima i kroz njih'', rekao je Jergović za Al Jazeerau.

Kopirati
Drag cursor here to close